Akademija OXFORD

Zanimljive činjenice o jezicima

Da li ste znali da postoji država u kojoj se govori oko 850 jezika? Znate li da u jednom evropskom jeziku postoji čak 13 načina da izgovorite glas „o”, kao i da postoji zemlja u kojoj možete koristiti bankomat na latinskom? Otkrijte zanimljivosti o jezicima!

Na svetu postoji oko 7.000 jezika. Najzastupljeniji su kineski, španski, engleski, hindu, ruski i arapski.

Kineski, jezik kojim govori najviše ljudi, ima preko 50.000 znakova. Za čitanje članka u novinama potrebno je znati oko 2.000, a za čitanje književnih dela oko 8.000 znakova.

Svake dve nedelje nestane jedan jezik. Ako ne jezik, onda dijalekat. Više od 230 jezika je potpuno izumrlo, a 2.400 je ugroženo.

Prednosti učenja jezika na kursu

Biblija je najprevođenija knjiga na svetu – prevedena na čak 2.454 različita jezika. Na drugom mestu je „Pinokio”, a Agata Kristi je autorka čije se knjige najviše prevode.

Prosečna osoba u toku dana izgovori oko 4.800 reči.
Polovina svetskog stanovništva je dvojezična ili višejezična, tj. govori dva ili više jezika.

Esperanto je veštački međunarodni jezik, koji je smislio poljski lekar Ludvig Lazar Zamenhof 1887. godine, spajajući delove različitih evropskih jezika. Bez obzira na to što nije priznat kao zvanični jezik, esperanto govori između 500.000 i 2.000.000 ljudi. Esperanto ima sopstvenu literaturu, novine, radio, televiziju, sadržaje na internetu, muziku, pozorište, film i zastavu.

Srpski jezik je jedini evropski jezik sa digrafijom, odnosno sa dva pisma u okviru jednog jezika.

U francuskom jeziku postoji čak 13 načina da izgovorite glas „o”.
U Vatikanu je moguće koristiti bankomat na latinskom jeziku.
Oko 40% blizanaca u drugoj godini života razvija svoj jezik, koji samo oni razumeju. „Jezik blizanaca” se stručno naziva kriptofazija.

Engleski jezik je zvanični „jezik neba”. Svi piloti na međunarodnim letovima govore engleskim jezikom.

Reč „vampir” je jedina reč iz srpskog jezika koja je opšteprihvaćena u svim svetskim jezicima.

Izmišljeni jezici su popularni u SF literaturi i filmovima. Takvi su oni iz „Gospodara prstenova”, dotraki jezik iz „Igre prestola”, Na’vi jezik iz „Avatara” i neizostavni klingonski iz „Zvezdanih staza”. Tolkin je jezicima posvetio najviše pažnje – u trilogiji „Gospodar prstenova” postoji čak 12 izmišljenih jezika, od kojih su najrazvijeniji sindarin i quenya.

Zemlja sa najviše jezika je Papua Nova Gvineja, u kojoj se govori oko 850 jezika. U Evropi je to Rusija, gde, prema procenama, postoji između 130 i 200 jezika.

Španski je, posle engleskog, najčešće korišćen jezik u međunarodnoj komunikaciji.
Neki afrički i indijanski jezici imaju više od tri roda (muški, ženski i srednji). Na primer, rodovi se mogu razlikovati i po tome da je li u pitanju živa ili neživa stvar.

Najduža reč u engleskom jeziku ima čak 45 slova: „pneumonoultramicroscopicsilicovolcanoconiosis”. To je plućna bolest izazvana udisanjem pepela i peščane prašine.

Jezik ajapaneko, kojim se nekada govorilo u jednom delu Meksika, polako ali sigurno izumire, a jedina dva čoveka koja ga poznaju su u svađi i ne razgovaraju međusobno. Jedan antropolog iz Indijane odlučio je da sastavi rečnik ovog jezika pre nego što bude prekasno za to, međutim, oni nisu hteli da pristanu čak ni da o ovom jeziku pričaju sa stručnjacima.

Silbo Gomero, jezik kojim govore stanovnici kanarskog ostrva La Gomera, jedini je zviždući jezik koji se u potpunosti razvio. Koristi ga velika zajednica – oko 22.000 ljudi.

Naš jezik ima sedam padeža, mađarski 18, a apsolutni rekorder po broju padeža je cezki jezik, koji se govori na Kavkazu, koji ima 64 padeža. Nažalost, taj jezik je u izumiranju i ulažu se napori za njegovo očuvanje.

Naša preporuka za učenje stranih jezika je Akademija OXFORD

Similar Posts