Žene odlaze u penziju šest meseci kasnije

Žene odlaze u penziju šest meseci kasnije

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) Srbije saopštio je da od 1. januara 2019. važe novi uslovi za ostvarivanje prava na starosnu i prevremenu starosnu penziju.

U skladu sa Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju koji je 2015. godine stupio na snagu, starosna granica za odlazak u penziju žena se  pomera za šest meseci, na 62 godine i šest meseci života i najmanje 15 godina staža osiguranja.

Od 2032. godine će žene imati uslov za starosnu penziju sa navršenih 65 godina života, a kod muškaraca će i dalje važiti isti uslovi: 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja.

Žene odlaze u penziju šest meseci kasnije

Za ostvarivanje prava na prevremenu starosnu penziju, od 1. januara sledeće godine muškarcima će biti potrebno 40 godina staža osiguranja i najmanje 57 godina i osam meseci života, a ženama najmanje 38 godina i šest meseci staža osiguranja i 57 godina života.

U tom slučaju, penzija se trajno umanjuje za 0,34 odsto za svaki mesec pre navršenih godina života propisanih za sticanje prava na starosnu penziju u kalendarskoj godini, dok ukupan iznos umanjenja za prevremenu starosnu penziju maksimalno može da iznosi 20,4 odsto, navodi se u saopštenju PIO fonda.

 

Similar Posts