Žorž Bize

Žorž Bize (Georges Bizet) je francuski kompozitor i pijanista. Rođen je 25.10.1838. godine u Parizu, a preminuo je 03.06.1875. godine.

Rođen je u muzičkoj porodici, koja je jako brzo primetila njegov muzički talenat. Kao čudo od deteta primljen je na Pariski muzički konzervatorijum, sa nepunih deset godina, gde je učio klavir i kompoziciju i redovno dobijao nagrade za svoja dela. nakon Pariza, studije muzike nastavlja u Rimu.

Njegovo najpoznatije delo je opera „Karmen”. Ova opera nije odmah postigla uspeh kod publike. Bize je zbog ovoga bio razočaran, iako je od svojih kolega dobio pohvale. Tek kasnija izvođenja ove opere su joj donela uspeh. Pošto je Bize već bio bolestan, neuspeh opere „Karmen” je ubrzao bolest i on je umro samo nekoliko meseci posle njenog prvog izvođenja. Nije doživeo da vidi uspeh koji će ovo delo postići.

Žorž Bize

Premijerno je izvedena 03.03.1875. godine u Parizu. Prvi put u Srbiji je izvedena 06.04.1923. godine u Beogradu, u Narodnom pozorištu.

Sadržaj opere je baziran na istoimenoj noveli koju je napisao Prosper Merime. Glavni likovi su Karmen – mecosporan, Mikaela – sopran, Don Hoze – tenor i Eskamiljo (Toreador) – bariton.

Opera se satoji iz 4 čina. Radnja se dešava u Sevilji, 1820. godine.

1. čin

Ispred fabrike duvana, stoje vojnici na straži. Mlada devojka po imenu Mikaela traži da vidi svog verenika (Don Hosea) kako bi mu prenela pozdrave od majke. Don Hose dolazi i obaveštava poručnika o stanju u fabrici, i ženama koje tu rade, koje popodne, za vreme pauze izlaze napolje gde ih čekaju mnogobrojni udvarači.

Među udvaračima nalazi se i ciganka po imenu Karmen, koja počinje da peva izazovnu habaneru i baca cvet Don Hoseu u nameri da je primeti. Karmen privlači pažnju i svi žele da joj se približe. Mikaela uspeva da proturi pismo i novac svom vereniku, kao i da ga poljubi kao pozdrav od majke.

Nažalost zbog Karmen u fabrici nastaje gužva, i ona u svađi ranjava jednu radnicu. Žene počinju da se raspravljaju ko je kriv, a do mesto nesreće ubrzo dolaze stražari. Hapse Karmen, a Hose je sprovodi u zatvor. Dok odlaze ka zatvoru, Karmen obećava Hoseu da će se naći sa njim izvan grada pod uslovom da je pusti. Očaran njenom lepotom, on to i čini, ali njega, kao saučesnika, hapse njega i lišavaju ga činova.

Žorž Bize

2. čin

Sledeća scena se odvija u krčmi „Lilas Pastije“ u kojoj navraćaju ciganski krijumčari. Svi gosti uživaju u čarima Karmen i njenih drugarica, dok igraju i pevaju. Vojnik koji je uhapsio pokušava da joj se dodvori pričom da je narednik, koji ju je pustio, kažnjen i da se nalazi zbog nje u zatvoru.

U krčmu svraća toreador Eskamiljo i sve zatečene poziva da dođu u arenu. Gazda moli goste da odu i napuste krčmu. Karmen odbija da se pridruži.

Dva meseca kasnije Hose izlazi iz zatvora i peva o svojoj čežnji ka Karmen, što ona uzvraća tako što naručuje gozbu i igra za njega. Kada počne da pada mrak i bude vreme da se Hose vrati u kasarnu, Karmen se smeje i ruga njegovom osećanju odgovornosti.

Hose pokazuje Karmen svoju ljubav tako što baca cvet pred njene noge, isti onaj koji mu je ona dala pre dva meseca. Hose je u dilemi, i dvoumi se između vojske i Karmen. Dok ga oficir tera na poslušnost, Hose biva izazvan i vadi sablju, ali krijumčari koji se nalaze tamo sprečavaju sukob. Hose više nema izbora i priključuje se krijumčarima i ciganima, a o posledicama ne razmišlja.

3. čin

Scena počinje slikom krijumčara (među njima i Karmen) kako se probijaju kroz planinu. Karmen se zasitila Hosea i hoće da ga se reši, i zbog toga ona i njene drugarice bacaju karte da bi saznale sudbinu. Karte pokazuju skoru smrt za Karmen.

U blizini Mikaela traži Hosea po planini u nadi da će ga spasiti i odvratiti od Karmen. U blizini je i Eskamiljo, koji je u potrazi za Karmen, ali nailazi na Hosea, koji ljubomorno misli da ga Karmen u poslednje vreme izbegava zbog njega. Hose izaziva toreadora na dvoboj, ali krijumčari razdvajaju i ovaj duel. Mikaela poziva Hosea da pođe sa njim u selo, zato što mu je majka na samrti.

Žorž Bize

4. čin

Poslednji čin počinje u Seviljskoj areni za borbu bikova. Gledaoci se okupljaju (ponekad, zavisi od predstave i finansiskih srestava ovu sliku dopunjava balet). Ubrzo se pojavljuju Karmen i Eskamiljo. Karmenine drugarice obaveštavaju je da je u publici Don Hose, koji sigurno sprema osvetu.

Prkosna Ciganka ne sluša upozorenja i ide u susret Hoseu. Hose staje pred Karmen i ponizno je moli za ljubav. On smatra da ima još nade za njih i da još mogu naći sreću što Karmen odbija iako je svesna opasnosti i Hoseove ljubomore. Ona sa prezirom baca Hoseov prsten istim načinom ko pre izvesnog vremena kada mu je bacila cvet. Očajni Hose vadi nož i ubija Karmen, čime se opera i završava.

Pored opere „Karmen”, Bizeova značajna dela su kompozicije za klavir „Dečje igre”, svita (scenska muzika/muzika za istoimenu predstavu) „Arležanka”, simfonija neobičnog naziva „Simfonija sa visokim CE”, više opera…

Similar Posts