Amerikanac u parizu

Amerikanac u Parizu (An American in Paris) je simfonijska poema, zasnovana na džez muzici. Komponovao je američki muzičar Džordž Geršvin, inspirisan Parizom dok je boravio u njemu. Delo je napisano 1928 godine (komponovanje je završeno 18.11, samo četiri nedelje pre premijere).

Džordž Geršvin (engl. George Gershwin; Njujork, 26. septembar 1898 — Los Anđeles, 11. jul 1937) je bio američki kompozitor.

Rođen je kao Jakob Geršovic (engl. Jacob Gershowitz) u Bruklinu u porodici ruskih emigranata jevrejskog porekla, kao drugo od četvoro dece. Većinu svojih vokalnih i scenskih dela Džordž je napisao u saradnji sa svojim starijim bratom, tekstopiscem Ajrom Geršvinom. Geršvin je komponovao i za brodvejsku scenu i za klasične koncertne hale. Takođe je sa uspehom komponovao i popularne melodije.

Najpoznatiji je po načinu na koji je u klasičnu muziku uneo elemente popularne muzike, crnačkih duhovnih pesama i bluza (opera „Porgi i Bes“, simfonijska fantazija „Amerikanac u Parizu“, „Rapsodija u plavom“, „Melanhonična rapsodija“).

 

Premijerno izvođenje ovog dela bilo je u čuvenoj koncertnoj dvorani Karnegi Hol u Njujorku, 13.12.1928. godine. Izvođač je bila Njujorška filharmonija kojom je dirigovao Volter Damroš.

Izvođački sastav je klasični simfonijski orkestar uz dodatak čeleste, saskofona i automobilskih sirena. Melodija je podeljena na 5 delova za koje je koristio i neke francuske motive, ali i američke bluz motive.

Geršvinova muzika je poslužila i za stvaranje baleta pod istim nazivom, „Amerikanac u Parizu”, Koreografiju je uradio Kristofer Vildon, a premijerno je izveden 04.05.2005. godine u Njujorku u Linkoln centru.

Na osnovu ovog dela, 1951. godine se pojavio film „Amerikanac u Parizu” sa Džin Keli i Lesli Karon, koji je osvojio i Oskara. U filmu je koršćena muzika Džordža Geršvina.

Similar Posts