luis armstrong

Luj Armstrong, najbolji trubač na svetu.

Luis (Luj) Armstrong (Louis Armstrong) je američki džez muzičar. Rođen je 04.08.1901. godine u Nju Orleansu, a preminuo je 06.07.1971. godine.

Iako se prvo proslavio svirajući trubu, krajem karijere postao je najpoznatiji kao pevač i bio je jedan od najuticajnijih džez pevača.

Amerikanac u Parizu

Rođen je u jako siromašnoj porodici. Pohađao je školu za dečake u kojoj je i upoznao muziku.

Luj Armstrong

Sa 11 godina je napustio školu i sa još trojicom dečaka zarađivao pevajući na ulici. Tu, na ulici, je i naučio da svira trubu.

Jedno vreme je radio razne poslove za jednu litvansko-jevrejsku porodicu, koja ga je prihvatila kao člana porodice i kupila mu prvu trubu. Zbog velikog poštovanja prema njima, nosio je čitavog života privezak sa Davidovom zvezdom.

Dobru tehniku sviranja trube razvio je u Domu za tamnopute beskućnike i već sa 13 godina je upravljao jednim sastavom.

Prvi posao muzičara je dobio u jednoj plesnoj dvorani. Svirao je na gradskim paradama i parobrodima, gde je proširio svoje muzičko znanje.

Sa 20 godina je svirao solo deonice na trubi i stvorio sopstveni stil sviranja. Odlazi u Čikago i zarađuje sasvim dovoljno da ne mora da radi druge poslove, osim muzike. Tu je često učestvovao u sviračkim dvobojima, a napravio je i prve snimke svoje muzike.

Zatim odlazi u Njujork gde svira u, tada, čuvenom Flečer Henderson orkestru.

Ponovo se vraća u Čikago sa karakteristikom najboljeg trubača na svetu. Osniva nekoliko svojih sastava i sa njima stvara najveće džez hitove. Svira u lokalima čuvenih gangstera Al Kaponea i Dač Šulca.

Pored sviranja trube, počinje i da peva na nastupima i to na karakterističan način, dodajući na krajevima „Yeah! …“Uh-huh“ …“Sure“ … „Way down, way down“…

Similar Posts