Pojavila se prva Barbi

Barbikin rođendan je 09.marta

Rodila se 09.03.1959. godine

Otkrivamo vam poneke zanimljive činjenice o slavljenici.

Prvi put se pojavila 1959. godine, kao proizvod kompanije Mattel, Inc. Amerikanka Rut Hendler (Ruth Handler, 1916-2002) smatra se kreatorkom Barbi, čiji je dizajn bio inspirisan nemačkom lutkom poznatijom kao Bild Lilli.

17 novih Barbi lutaka inspirisanih snažnim i inspirativnim ženama

Barbi je jedan od najprodavanijih proizvoda u industriji igračaka, skoro pedeset godina. Često bila predmet ismejavanja, naročito njen izgled i “načina života”. Kasnije su nastali animirani filmovi o njoj.

Danas se prave razne Barbi lutke. Različitih visina, boja i frizura. Originalna Barbika je poznata po plavim očima i plavoj kosi. Dobila je ime po deci jedne od osnivača Matela Rut Hendler.

Najprodavanija lutka, pa i igračka uopšte, svih vremena je Barbi.

Prvi put predstavljena je svetu na Američkom međunarodnom sajmu igračaka u Njujorku. Do ideje za Barbi lutku došla je Rut Hendler, supruga suosnivača velike korporacije Mattel. Naime, ona je primetila da njena kći Barbara lutkama često dodeljuje uloge odraslih osoba. U to vreme (1950-ih) praktično sve lutke prikazivale su osobe u dečjem uzrastu. Rut se dosetila se da bi možda bilo dobro proizvesti lutku koja izgleda poput odrasle osobe.

Barbikin rođendan

Tokom jedne posete Nemačkoj, Rut je naišla na lutku “Bild Lilli” koja se proizvodila već nekoliko godina, a predstavljala je odraslu mladu ženu, izazovnih oblina. Lutka “Bild Lilli” zapravo je bila namenjena odraslima, a ne deci i nastala je na osnovu jednog lika iz stripa u poznatom nemačkom časopisu Bild.

Ime Barbie dobila je po Ruthinoj kćeri Barbari.

Njen momak, Ken, pojavio se nakon dve godine, tačnije 1961. Ken je dobio ime po Ruthinom sinu Kenu

Barbi ima pet sestara: Skiper, Tuti, Stejsi, Keli i Krisi.

U prirodnoj veličini čoveka Barbi bi bila visoka 161. cm, i imala bi 49 kilograma.

Barbi je do danas promenila čak 80 profesija. Bila je rok zvezda, veterinarka, zubarka, advokatica… Počela je, naravno, kao manekenka.

Similar Posts