Klima u Grčkoj je mediteranska.

Leti skoro da i nema padavina dok je zimski period praćen pljuskovima i vetrovima.

Klima u Grčkoj

Ovde po verovanju zima u Grčkoj nastupa kada se temperatura spusti ispod 6 ºC, mada ta temperatura ne traje duže od 2 nedelje. Prosečna temperatura zimi iznosi 12 ºC, a najhladniji mesec je februar.

Vrlo retko pada sneg koji se zadržava ne duže od 3 dana za razliku od planinskih vrhova koji su gotovo sve vreme pod snežnim pokrivačem.

No tokom letnjih meseci vreme je toplo i suvo. U vrelim letnjim danima i noćima možete uživati uz prijatan i blag povetarac.

Na gotovo čitavoj teritoriji Grčke preovlađuje mediteranska klima, sa različitim karakteristikama u različitim regijama.

Iako u osnovi ista, postoje tri tipa mediteranske klime na području zemlje i to:

1. Osnovna mediteranska klima

Ovaj tip klime je karakterističan za područje Egejskog mora, a prvenstveno ostrva iz grupe Dodekaneza i Kiklada, zatim za područje Atike i niže delove ostrva Krita.

Osnovne karakteristike ovog tipa klime su: suva, sunčana, duga i topla leta i zime sa obilnim padavinama bilo kog tipa (najčešće kišom).

Tokom leta je u ovim područjima i danju i noću toplo, mada je primetna pojava vetrovitih dana, posebno u području Kiklada kada se beleže temperature ispod proseka za to doba godine. Srećom te takvih dana tokom letnjih meseci najčešće nema mnogo.

Kada je zima u pitanju, padavine, najčešće u vidu kiše, uglavnom ne traju dugo. Ponekad se dogodi da padne i sneg, koji se u većini slučajeva ne zadržava,

2. Alpska mediteranska klima

Osnovne karakteristike ovog tipa mediteranske klime su umereno topla leta sa čestom pojavom grmljavine. Zime su oštre sa obilnim snežnim padavinama.

Alpsko mediteranska klima je prisutna u području visokih planina na teritoriji Grčke, Rodopa i Pindusa. Upravo u ovom području je i čuveni ski centar na području zemlje, Karpenisi, koji je turistima iz celog sveta naročito zanimljiv, jer je možda jedini u svetu planinski centar u kome preovlađuje specifičan vid mediteranske klime.

3. Umereno kontinentalna mediteranska klima

Specifična mešavina kontinentalne i mediteranske klime je karakteristična za oblast Tesalije, Trakije i Egejske Makedonije.

Leta su umereno topla, sa čestom pojavom vetrova, dok su zime hladne i vlažne, sa čestom pojavom padavina. Neretko se događa tokom letnjih meseci da ove krajeve pogode prilično jaki, čak olujni vetrovi, koji na svu sreću ne traju dugo.

Klima u Grčkoj

Najniža zabeležena temperatura na području Grčke je 7,7°C ispod nule, a najviša čak 47,8°C.

Temperature na području zemlje se bitno razlikuju od regije do regije.

Snežne padavine su zabeležene tokom svake godine, u većini slučajeva na planinama, a ređe u nižim delovima.

Najviši planinski vrh zemlje se nalazi na 2. 911 metara nadmorske visine na najvišoj grčkoj planini, Olimp. Posebno je zanimljiv pogled iz nekog od obližnjih letovališta, jer je ovaj planinski vrh gotovo cele godine pod snegom.

U periodu od maja do oktobra, a najčešće tokom jula i avgusta na području ove mediteranske zemlje duva vetar poznat kao „Etesians“, odnoso „Meltimi“.

I pored planinskog reljefa koji preovlađuje u većem delu zemlje i manjih površina obradive zemlje, ovaj vredni narod gaji različite poljoprivredne kulture, od kojih su najpoznatije svakako nadaleko čuvene masline, zatim grožđe, agrumi i mnoge druge.

Ne treba zaboraviti na činjenicu da u Grčkoj, upravo zbog specifičnog sastava reljefa zemlje, postoje brojna područja sa jedinstvenom mikro klimom uz prisutne lokalne varijacije.

Similar Posts