Da li znaš šta je phishing i kako da se zaštitiš? Pročitaj šta možeš da uradiš da izbegneš ovu vrstu internet prevare.
Da li ti je nekad stigao e-mail, SMS ili poruka na društvenoj mreži u kojoj ti banka, društvena mreža ili osoba koju poznaješ hitno traži lozinku ili broj kartice?

Ako dobiješ poruku ovakve sadržine, moguće je da se radi o phishingu. To je internet napad u kome neko pokušava da zloupotrebi tvoje lične podatke.
Kako možeš da prepoznaš phishing e-mail?
Ovo su prvi znaci na koje treba da obratiš pažnju.

Poruka sadrži gramatičke greške i neobične konstrukcije rečenica. Ovo se dešava zbog toga što napadači najčešće koriste aplikacije za prevod teksta, jer najčešće nisu sa ovih prostora.

Ako ti ono što traže i očekuju od tebe deluje čudno i neočekivano.

Kada ti traže hitnu reakciju, kažu da ćeš da imaš negativne posledice ako ne odreaguješ ili zvuči previše dobro da bi bilo istinito.

Phishing 

Pogledaj šta još možeš da proveriš kada posumnjaš da se radi o phishingu.
1
Ko šalje poruku
Da li se poklapa adresa sa onim što piše u e-mailu?
Da li je adresa pošiljaoca ista kad pređeš mišem preko nje?
Da li je domen u e-mailu ispravan?
Da li uopšte postoji kompanija koja ti se obraća?
2
Obrati pažnju na priloge
Da li prilog sadrži vrstu fajla koja nije uobičajena?
Nikako ne koristi opciju enable macros za office priloge!
3
Proveri linkove
Da li se pojavljuje neka druga adresa kada staviš kursor miša na link?
Da li u linku postoji naziv kompanije i da li je napisan ispravno?

Hvala kompaniji A1 na ovom tekstu

Phishing  primer:

Pišem vam sa prevodiocem jezika.

Ja sam gospodin Khean Bora Poev, službenik banke ovde u Kambodži, ja sam menadžer revizije / glavni analitičar, upravljanje imovinom u Cambodia Asia Bank Limited. Prvo, želim da vam se zaһvalim na ovoj prilici da podelim ovaj predlog sa vama ovde na Fejsbuku. Verujem da je volja Božija da naiđe na vas u ovom vrlo kratkom periodu. Imam važnu i һitnu poslovnu diskusiju koju želim da podelim sa vama za koju verujem da će vas zanimati jer ćete od toga imati koristi. To je u vezi sa vašim prezimenom i nacionalnošću.

Pišem Vam u vezi čoveka po imenu Gabrijel Kadijević, koji je državljanin Vaše zemlje. On je vlasnik kompanije za rudarstvo zlata ovde u Kambodži i takođe je jedan od najvećih akcionara naše banke, Cambodia Asia Bank Limited. Dana 2. februara 2015. g. Gabrijel je imao privatni račun sa fiksnim depozitom u našoj banci i deponovao je sumu od 12.800.000,00 USD (dvanaest miliona osamsto američkih američkih dolara) na račun u svrhu osnivanja kompanije za proizvodnju automobila tamo u vašoj zemlji .

Kao biznismen i stalni/redovni putnik, bila je velika nesreća što je gospodin Gabrijel bio među mrtvim žrtvama COVID-19 (Koronavirus) u februaru 2020. To je tako komplikovano i nesrećno. Pokojni gospodin Gabrijel nije naveo najbližeg rođaka/naslednika depozita na računu kada je sklopljen ugovor o fiksnom depozitu. Bio je udovac, žena mu je kasnila, nisu imali dece i nije naveo rodbinu kao naslednika. Moj tim upravnog odbora banke još uvek nema nikakve informacije o njegovoj smrti, znao sam za ovo jer sam bio njegov službenik za lični račun, a takođe i kao revizija / menadžer imovine banke, svaka takva transakcija mora biti potvrđena od strane moje kancelarije da bi bila završeno,

Prošle nedelje je rukovodstvo moje banke održalo sastanak za vežbu verifikacije banke kako bi zabeležio neaktivne i privatne depozitne račune. Znao sam da će se to dogoditi, zato sam tražio način da se izborim sa situacijom pre nego što upravni odbor moje banke dobije vest o njegovoj smrti. U tom slučaju, ako saznaju za njegovu smrt, fond će biti proglašen nepotraženim, i tražiti da se novac podeli među njima, što ne mogu da zaustavim i ne želim da se to desi. Zato sam se obradovao kada sam video tvoje detalje.

Tražim vašu saradnju da vas predstavim kao najbližeg/naslednika naloga pošto imate isto prezime i isto nacionalnost kao i gospodin Gabrijel. Sedište moje banke će vam otvoriti račun uz moju pomoć. Nema rizika, a transakcija će biti izvršena prema legitimnom aranžmanu koji će vas zaštititi od bilo kakvog kršenja zakona. Bolje je da mi tražimo novac nego da dozvolimo direktorima banaka da ga podele među sobom. Nisam poһlepna osoba, stoga predlažem da sredstva podelimo 50/50% za vas i mene. Nadam se da je podela pravedna i da će mi sopstveni deo novca pomoći da započnem svoj novi investicioni plan. Javite mi vaše mišljenje o ovome i molim vas da ove informacije tretirate kao poverljive. Daću vam više detalja kada dobijem vaš һitan odgovor na svoju privatnu adresu e-pošte ispod.

E-pošta: kheanpoev87@gmail.com

Similar Posts