Antoan de Sent Egziperi (fra. Antoine de Saint-Exupéry)

Na današnji dan 29.06.1900. godine, u Francuskoj je rodjen Antoan de Sent Egziperi. Sa 23 godine je postao pilot, živeo je svega 44 godine, skoro 20 godina je leteo i pisao… leteći je dosegnuo oblake, pišući je stigao do zvezda…
Jedna od najčitanijih knjiga na svetu je njegovo delo – “Mali princ

Rastao je u porodici sa petoro dece (on je bio treće). Iako je od detinjstva pokazivao sklonost ka pisanju ipak je prevagnula njegova želja da postane pilot. Ipak, čak i kada je profesionalno počeo da se bavi letenjem (od 1921. godine) nastavio je da piše. Njegove rukopise videli su poznati francuski pisci, među kojima je bio i Andre Žid, i podstakli su ga da nešto od toga objavi. Godine 1926. izašao je njegov prvi roman Avijatičar. Nastavlja svoju letačku karijeru (1930. godine dobio je Orden legije časti za zasluge u civilnoj aero-nautici), ali i da objavljuje književne članke, priče i romane. Za vreme Drugog svetskog rata bio je pilot u okviru savezničkih snaga u borbama protiv nacističke Nemačke. Poginuo je u avionskoj nesreći 31. jula 1944. godine.

Pisac je mnogih članaka. priča i romana među kojima su najpoznatiji „Pravac jug“ (1928.), „Noćni let“ (1931.), „Zemlja ljudi“ (1939.), „Ratni pilot“ (1942.), „Smisao života“ (1936.), „Citadela“ (1938.), i najpoznatiji „Mali princ“, koga je napisao 1943. godine.

Mali princ je najpoznatiji roman slavnog francuskog pisca Antoana de Sent Egziperija. Napisan je 1943. godine, dok je pisac živeo u izgnanstvu u Sjedinjenim Američkim Državama, a u njegovoj rodnoj Francuskoj objavljen je tek dve godine nakon piščeve smrti. Ovo delo je prevedeno na više od 290 svetskih jezika i dijalekata (čak i esperanto, a jedna je od retkih savremenih knjiga koja je prevedena na latinski) i spada među najpoznatija i najprodavanija dela svetske književnosti. U nekim zemljama čak postoji i veći broj različitih prevoda, a rekorderi su Južna Koreja (47) i Kina (50).

Similar Posts