Đurđic – Sveti Georgije – 16. nevembar

Veoma je slavljen kod Srba, i često ga nazivaju i Sveti Đurađ a slave ga dva puta godišnje: na Đurđevdan, 6. maja, i Đurđic, 16. nevembra. Na ikoni vezanoj za Đurđevdan je sveti Georgije prikazan na konju kako ubija zmaja, dok se za Đurđic koristi ikona na kojoj je prikazan sveti Georgije kao vojnik koji stoji na poljani, sa kopljem u desnoj ruci. Posvećeni su mu mnoge crkve i manastiri, među kojima su manastir Đurđevi Stupovi, Staro Nagoričane, Temska, Kasteljan, Vraćevšnica, Bogovađa, crkva na Oplencu, kao i Saborna crkva u Novom Sadu

494. godine, Georgije je proglašen za sveca, od strane pape Gelasijusa Prvog.

U hrišćanskoj ikonografiji sveti Georgije se još od 7. veka prikazuje kao vojnik (bez konja, u stojećem stavu) i sa kopljem ili mačem u desnoj ruci. Od 9. veka se pojavljuje još jedan prikaz svetog Georgija na konju, u vojvodskom odelu, kako kopljem ubija zmaja. Na tom prikazu se, pored njega, malo dalje nalazi jedna ženska prilika u gospodskom odelu kako stoji. Smatra se da je žena koja je na ikoni zapravo carica Aleksandra i da ona simbolizuje ranu hrišćansku crkvu, a da je zmaj koga Georgije ubija simbolizira mnogoboštvo.

Ovoga dana praznuje se prenos moštiju svetog Đorđa iz Nikomidije u Lidu palestinsku. Sveti Đorđe postradao je za vreme cara Dioklecijana, a pre svoje smrti zamolio je jednog slugu da mu telo prenese u Palestinu odakle mu je bila i majka i gde je imao veliko bogatstvo koje je po njegovoj želji, razdeljeno sirotinji. Sluga je učinio sve kako mu je bilo naređeno i tu ga sahranio. U vreme cara Konstantina, pobožni hrišćani sazidali su krasan hram svetog Đorđa u Lidi palestinskoj, i prilikom osvećenja toga hrama, preneli su i sahranili u tom hramu čudotvorne mošti ovog svetitelja i velikomučenika Hristovog.

Zgusnulo se vreme ovih novembarskih dana.
Molili smo se Svetom Kralju Milutinu za vladare koji će hrabro ići trnovitim Božjim stazama, Svetim Vračima za lekare da s ljubavlju i verom u Boga pomažu ljudima, a danas se molimo Svetom Velikomučeniku Georgiju, koji je simvol borbe protiv svake sile koja leži u zlu i laži.
Kad obeležavamo prenos njegovih moštiju i obnovljenje njegovog hrama u Lidi Palestinskoj, mi slavimo i samo podsećanje na velikog svetitelja. Slavimo pamćenje, nezaboravljanje.
Molimo se za sve nas da ne zaboravimo i da nam Sveti da snage: na putu istine i pravde uvek se od nas traže i žrtve.
Neka nam Sveti Georgije da snage da ne odustajemo od Božijih puteva u ovom svetu koji ih svim silama krči i zatrpava.
Srećna Slava svima koji slave Đurđic.

Ovaj slavni svetitelj rodio se u kući bogatih i časnih roditelja u Kapadokiji…>>

Similar Posts