Na današnji dan(23.03.) 1904. u Teksasu je rođena glumica Džoan Kraford. Bežeći od siromaštva počinje da radi kao plesačica, striptizeta i prostitutka, zbog čega biva i hapšena. Ipak njena ambicija je vodi do Holivuda, vešto birajući muškarce, koji će joj pomoći u karijeri.
Udavala se 4 puta, imala bezbrojne ljubavne afere, snimila stotinak filmova i strahovala za svoju lepotu. Često se podvrgavala izuzetno opasnim i bolnim zahvatima samo da bi bila lepša.
Velika suparnica joj je bila Bet Dejvis, koja je bila izuzetna glumica, ali nevelike lepote. O njihovom rivalstvu je snimljena i serija.

Džoan Kraford
Umrla je sa 73 godine…
Nije vjerovala u skupe tretmane. Njen proizvod za lepotu broj jedan bila je – žvaka! Naime, Džoan je smatrala da žvakanjem žvake vežba lice i sprečava starenje i stvaranje bora.
Karijera Džoun Kraford koja je trajala 45 godina obuhvata više od 80 filmova, mnogobrojne radijske i televizijske emisije.

“Ako želite da budete zvezda, morate izgledati kao zvezda, a ja nikada ne izlazim ako ne izgledam kao ‘filmska zvezda Džoan Kraford’. Ako želite devojku iz komšiluka, idite u komšiluk.”

Elizabet Tejlor


Većina njenih filmova postiže ogroman komercijalni uspeh, npr. Grand Hotel (1932.), Leti Linton(1932.; haljina koju je nosila u tom filmu postala je pravi modni hit), Dama koja pleše, Žene, 1939.) i dr. Međutim, krajem decenije ukus publike se menja, a “kraljica filmova” dospeva na listu glumaca kojie su slovile kao “box office otrov”. S obzirom na obostrano nezadovoljstvo, Kraford (nezadovoljna ulogama koje su joj se nudile) i Studio MGM (nezadovoljan financijskim gubicima) 1943. raskidaju ugovor.
Mediji su Džoun Kraford predstavljali kao oličenje američkog sna: devojku iz siromašne porodice koja se popela na sam vrh zahvaljujući sopstvenom radu i talentu.

Similar Posts