Geni određuju našu sreću

GENI ODREĐUJU NAŠU SREĆU!

Nova istraživanja britanskih naučnika pokazala su kako naši geni određuju količinu sreće koju ćemo iskusiti u životu.

Naime, prema studiji Univerziteta u Edinburghu, u koju su bili uključeni identični i dvojajčani blizanci, geni određuju polovinu ljudske osobnosti koja se povezuje sa osjećajem sreće.

Druga polovina povezuje se sa životnim stilom, karijerom i odnosima. Psiholozi su razvili nekoliko tehnika kojima se određuju tipove osobnosti i količine sreće.

Koliko košta sreća

U gore navedenom istraživanju naučnici su proučavali 900 parova blizanaca. Identični (jednojajčani) blizanci imaju iste gene, a dvojajčani nemaju. Uspoređivanjem ovih parova može se odrediti snaga efekta gena na određene sposobnosti. U edimburškoj studiji tim je tražio bezbrižne, društvene i savesne ljude.

Geni određuju našu sreću

Ove tri karakteristike ranijim su istraživanjima povezane sa opštim osećajem sreće.

Razlike u rezultatima između jednojajčanih i dvojajčanih blizanaca pokazale su da je uticaj gena na osećaj sreće čak 50%.

Rukovodilac istraživanja dr. Alexander Weiss rekao je: “Iako je sreća izložena raznim uticajima, otkrili smo kako postoji nasledna komponenta koja se u potpunosti može objasniti genskom arhitekturom ličnosti”.

Tim lideri Centre for Applied Positive Psychology, koji se bave istraživanjem tehnika za lični razvoj, ističu da čovek ipak ima mogućnost vežbanja kako bi poboljšao kvalitet svog života. Dr. Alex Linley tvrdi da je pogrešno mišljenje da nam je “život odredio nepromjenjivu količinu sreće”.

Jelena Bošković

Similar Posts