Počinje školska godina

Počinje školska godina. Kako da spremno dočekate prvi septembar?

Kada dođe kraj juna, deci i vama deluje da letnji raspust koji je pred vama nema kraja, ali što se više bliži početak nove školske godine, često se mogu čuti komentari kao što su: „Kad je pre proleteo raspust?”, i: „Zašto je trajao toliko kratko?”

Šta treba uraditi da bi u novu školsku godinu zakoračli spremni?

Sačuvajte svoje živce i olakšajte sebi i detetu prvi dan u školi tako što ćete se svi naspavati. Dakle, 31. avgusta lezite na vreme (ove godine je to 2. septembar).

Sa tinejdžerima će ova priča ići malo teže. Pokušajte da dogovorite pravila koja će važiti tokom cele školske godine. Kad se ide u krevet, kad se ustaje, kojim danom se izlazi, koliko vremena se provodi na društvenim mrežama…

Izaberati odeću i spakujte knjige na vreme.
Prvih nekoliko dana u školi sigurno će ti biti teško. Deca će misliti o raspustu. Ipak, obaveze se moraju ispunjavati.

Počinje školska godina

Školski kalendar

Veče pre prvog dana škole odaberite odeću koju će dete obući i spakujte školski pribor. Ovo važi samo za majke prvaka. Sve ostale treba da osamostale decu i prepuste im te “slatke” obaveze:)

Tako nećete već prvog dana kasniti na časove zato što je “neko” birao garderobu pola sata ili ste tražili rezač koji kao da je u zemlju propao. O “trošenju ogledala” u cik zore, koje naši tinejdžeri obožavaju, ne vredi ni pričati.

Nerasanjenost ujutru može dovodi do usporenosti, pa tako i najjednostavniji radnje mogu da deluju preteško za vašeg mališana. Nađite mu se “pri ruci” u prvo vreme.

Ako nosite užinu od kuće, spakujte je na vreme.

Zamolite starija “čeda” da, ako je ikako moguće, zabeleže u školi šta će im sve trebati od školskog pribora: sveske, pernica, kalkulator, olovke… Gde, koje i od kog izdavača kupujemo knjige ove školske godine da bi na vreme znale koliko će vas koštati ta stavka za ovu školsku godinu u našem sistemu “besplatnog školovanja”.

Prvog septembra ustanite ranije nego inače. Na miru popite kaficu, saberite se i krenite u “ludilo” nove školske godine.
Prvi školski dani će verovatno biti teški i za vas i za decu.

Pojedite nešto pre izlaska iz kuće. Neka vam to postane navika.

 

Similar Posts