hormonska kontacepcija

Hormonska kontracepcija – antibebi pilule

O sprečavanju začeća (kontracepciji) govorimo onda kada u bilo kom momentu sprečimo prirodne procese reprodukcije.

Idealno kontraceptivno sredstvo za sada ne postoji. Ono bi moralo da bude sigurno, bezopasno, jeftino, jednostavno za upotrebu, a po delovanju reverzibilno.

1. Estrogeno-progesteronska (može se primenjivati od prvog do poslednjeg menstrualnog ciklusa);
2. Kontracepcija progesteronom;
3. Kontracepcija estrogenima.

Hormonska kontracepcija

Apsolutne kontraindikacije za hormonsku terapiju su: obolenja jetre, maligna obolenja dojke i genitalnih organa, postojeća ili prebolela tronboemboliska obolenja, hormonski izazvani tumori.

Relativne kontraindikacije za hormonsku terapiju su: neka alergenska obolenja, neurološka, psihijatrijska, endokrinološka, bubrežna i srčana obolenja, dojenje i postmenopauza.

Danas se smatra da je pušenje glavni faktor rizika naročito ako se antibebi pilule uzimaju posle 40-e godine života.

Komplikacije koje mogu nastati kod uzimanja hormonske kontracepcije: povećanje triglicerida i holesterola, holecistitis i holelitiasa. Tronboza je 8 puta češća.

Hormonska kontracepcija

ŠTA TREBA URADITI PRE ZAPOČINJANJA UZIMANJA HORMONSKE KONTRACEPCIJE? – Ginekološki pregled i pregled dojke. Uraditi laboratorijske analize jetre, bubrega i krvne slike.

ŠTA TREBA DA URADI ŽENA AKO JE ZABORAVILA DA POPIJE TABLETU U ODREĐENO VREME?– Ako je vreme kraće od 12 sati treba odmah da popije i kontracepcija je sigurna. Ako je prošlo više od 12 sati ne postoji sigurnost kontracepcije ali tablete treba uzimati i dalje da ne bi došlo do prevremene menstruacije.

POSTKOITALNA HORMONSKA TERAPIJA – PILULA ZA JUTRO POSLE
Ona se primenjuje kada žena ima polni odnos, a nije zaštićena. Uzima se unutar 72 sata od koitusa – odnosa. Loša strana ove kontracepcije je što žena ima gađenje i povraćanje zatim dešava se da žena dobije ranije menstruaciju ili da joj ona kasni. Mehanizam delovanja tablete je što ona dovodi do sprečavanja inplantacije u endometrijum.

Hvala sajtu: poliklinikaconsilium.com

Similar Posts