Kako koristiti kontraceptivne pilule

Kako koristiti kontraceptivne pilule?

Ako do sada niste primenjivali oralnu hormonsku kontraceptivnu terapiju, bilo bi dobro da se pre uzimanja kontraceptivnih tableta svakako posavetujete s lekarom.

Većina oralnih kontraceptivnih pilula sadrži u pojedinačnom pakovanju 21 tabletu, koje kod većine preparata nose oznaku dana u nedelji ili brojeve od 1 do 21.

Ukoliko je menstruacija redovna i normalnog krvarenja, kontraceptivne tablete se počinju uzimati prvi dan menstruacije i tada je kontraceptivna zaštita prisutna od prvog dana uzimanja tableta.

Ako su menstruacijska krvarenja obilna, onda je bolje započeti s uzimanjem kontraceptivnih tableta tek 5. dan menstruacije. Oralni kontraceptivi mogu naime, u ovom slučaju pojačati intenzitet i trajanje menstrualnog krvarenja ukoliko se s njihovim uzimanjem započne prvi dan menstruacije. Ako ste sa kontraceptivne tablete počeli uzimati 5. dan ciklusa, puna kontraceptivna zaštita je prisutna tek od sledećeg, drugog ciklusa uzimanja kontraceptivnih tableta.

Ako su kontraceptivne tablete iz vašeg pakovanja označene danima u nedelji, tada se ravnajte prema danu kada ste dobile menstruaciju.

Hormonska kontracepcija

Na primer, ako je prvi dan menstruacije sreda, započnite kontracepciju uzimanjem tablete s oznakom sreda. Ako su tablete označene brojevima, tada naravno započinjete s uzimanjem tablete koja nosi broj 1. Nastavite s uzimanjem tableta koje slede u pravcu koji vam pokazuje strelica. Nakon što uzmete poslednju, 21. tabletu, sledi sedmodnevna pauza, kada se javlja krvarenje. Krvarenje obično nastupa 2 do 3 dana nakon što ste uzeli poslednju tabletu.

Nakon tih nedelju dana počnite sa sledećim pakovanjem istoga dana u nedelji kao i sa prethodnim pakovanjem. Znači, ako ste počeli s uzimanjem kontracepcije prvi dan menstruacije, a koji je bio sreda, tada ćete i pauzu započeti u sredu nakon 21. tablete.

S novim pakovanjem tableta započinjete ponovo u sredu, nedelju dana nakon što ste uzeli zadnju tabletu iz prethodnog pakovanja, a nevezano za krvarenje koje se javlja u pauzi. Preporučuje se uzimanje tableta u isto doba dana, ± 2 sata.

Ako ste se držali pravila uzimanja, zaštita od neželjene trudnoće uključuje i sedmodnevnu pauzu dok ne počnete sa novim uzimanjem tableta.

Postoje samo dva moguća razloga za smanjenje njihove efikasnosti

Šta uraditi ako

Kada se trebate obratiti lekaru?

Similar Posts