Invalidska penzija, trajna kategorija?

Da li jednom dobijena invalidska penzija ostaje trajna, ili može i da se oduzme?

Kada se u postupku veštačenja utvrdi potpuni gubitak radne sposobnosti, određuje se rok za obavljanje obaveznog kontrolnog pregleda. Ovaj pregled se obavlja najkasnije u roku od tri godine od dana utvrđivanja invalidnosti. Uveden je kao preventivna mera za sprečavanje eventualnih zloupotreba.

Korisnicima invalidske penzije kod kojih na kontrolnom pregledu ne bude potvrđeno ranije utvrđeno stanje invalidnosti ukida se pravo na invalidsku penziju, a onima koji se ne odazovu na ovaj pregled isplata se obustavlja.

Penzija

Pravilo je da kontrolni pregled ne veštači isti lekar veštak, koji je utvrdio potpuni gubitak radne sposobnosti. Ovi penzioneri ne mogu zasnovati radni odnos, odnosno ne mogu ulaziti u obavezno osiguranje. Onom ko se zaposli, ili počne da obavlja samostalnu delatnost, ne obustavlja se automatski isplata invalidske penzije, već se on izvodi na ponovnu ocenu radne sposobnosti.

Pravo na invalidsku penziju prestaće i obustaviće se isplata i ako se utvrdi da invalidnost više ne postoji. Ukoliko se utvrdi da invalidnost i dalje postoji, neće prestati pravo na invalidsku penziju i ona će se i dalje isplaćivati, a korisnik može nastaviti da radi.

Korisnik invalidske penzije ostvarene po osnovu potpunog gubitka sposobnosti za profesionalnu vojnu službu (vojni invalidski penzioner), može ponovo da se zaposli, odnosno može ponovo biti u osiguranju bez ikakvih ograničenja. To znači, da mu se zbog ponovnog zaposlenja ne može obustaviti isplata invalidske penzije, niti može zbog zaposlenja biti pozvan na ponovni pregled pred organima veštačenja radi utvrđivanja promena u stanju invalidnosti, zaključuju u PIO fondu.

Similar Posts