Kako odabrati naočare za sunce?

Kako odabrati naočare za sunce?

Zbog velikog izbora prilikom kupovine bilo koje vrste robe, šoping nam može djelovati zamarajuće. Posebno ako je u pitanju investicija u nešto što nosimo svakodnevno, kao što su naočare. Različiti oblici, modeli, brendovi, materijali od kojih se prave naočare – sve su to stvari na koje bi trebalo da obratimo pažnju prilikom odabira.

S obzirom na to da odabir naočara nije nimalo jednostavan, pripremili smo detaljan priručnik koji će vam pomoći kod ovog ključnog pitanja – kako odabrati naočale?

Odabir naočara je specifičan zato što bi trebalo posebno obratiti pažnju na to kakav oblik lica imamo i da li se željeni model uklapa u skladu sa tim. U suštini, jedini ispravan način da budemo sigurni da nam odabrane naočare stoje jeste da odaberemo model koji je u skladu sa oblikom lica.

Kako odabrati naočare za sunce i kako odrediti oblik lica

Određivanje oblika lica je veoma značajno u estetici, budući da od oblika lica zavisi ne samo kakve će vam naočare stajati, nego i na frizure koje nosite, kao i na cjelokupni izgled glave. Kako biste znali kako odabrati naočale, morate da znate oblik sopstvenog lica. Evo kako odrediti oblik lica u tri jednostavna koraka:

Naočare za vid prema obliku lica

1. Provjerite koji dio vašeg lica je najširi.

Ukoliko su jagodice najšire na vašem licu, onda je vaš oblik lica dijamantski ili srcoliki. Ako su vam jagodice i čelo otprilike jednake širine, onda je vjerovatnije da imate srcoliki oblik. U suprotnom, najvjerovatnije imate dijamantski oblik, posebno ako vam je čelo uže.

Ako je brada najširi dio vašeg lica, najvjerovatnije imate četvrtasti ili trouglasti oblik lica. Sa druge strane, ukoliko je čelo nešto što se najviše ističe na vašem licu, onda najvjerovatnije imate okruglo lice.

Na kraju, ukoliko su vaše proporcije na licu jednake, onda je ovalno lice nešto što je najvjerovatnije vaš oblik.

2. Procijenite oblik vaše brade.

Ukoliko je vaša brada špicastija, najvjerovatnije imate srcoliki ili dijamantski oblik lica. Okrugla brada sugeriše na ovalno i okruglo lice, dok četvrtastija sugeriše na četvrtasto ili trouglasto – sasvim logično.

3. Izmjerite i pažljivo osmotrite vaše lice.

Ukoliko vam je lice šire i kraće, vjerovatnije je da imate okrugli ili četvrtasti oblik lica. Ako vam je lice izduženo, onda najvjerovatnije imate duguljasti ili ovalni oblik.

Navedeni koraci bi trebali da služe kao sugestija u kom pravcu prilikom određivanja lica bi trebalo da idete. Budući da je oblik lica vrlo važan u estetici, estetski hirurzi ga određuju tako što lenjirom izmjere proporcije na licu. Međutim, ne postoje nekakvi unificirani standardi da su određene proporcije jedine ispravne za različite oblike lica. Preporučujemo da se držite naših instrukcija ako niste sigurni kako odabrati naočare.

Kako našminkati oči

Kako odabrati naočare za sunce?

Ram za naočare prema obliku lica

Princip koji se koristi prilikom odabira rama za naočare prema obliku lica je princip kontrasta. Kako bi vaše lice djelovalo što simetričnije, trebalo bi da birate ramove u suprotnosti sa oblikom lica. Ukoliko vam je lice okruglo – birajte oštrije ramove kako biste napravili iluziju oštrih crta lica. Sa druge strane, ukoliko vam je lice sa oštrijim crtama, birajte tanje i oble ramove.

Sama veličina rama je takođe veoma značajna. Odgovarajući ram je onaj koji ne prelazi oblik obrva i koji ne izgleda suviše veliko ili disproporcionalno na vašem licu. Na pitanje kako odabrati naočare ili ram – odgovor je onaj u kojem se osjećati prijatno. Bez obzira na to da li birate sunčane ili dioptrijske naočare, ovo su univerzalna pravila pomoću kojih ćete laskati sopstvenom obliku lica i osjećati se ugodno.

Naočare za ovalno lice

Ovalnom obliku lica stoji bilo koja vrsta rama. Ukoliko ste srećnik ili srećnica koja spada u ovu kategoriju, igrajte se sa različitim bojama, strukturama i oblicima rama. Ako preferirate klasičniju varijantu, izaberite nešto što možete da nosite u svakoj prilici.

Naočare za okruglo lice

Okruglo lice izgleda bolje sa ugaonim ili kvadratnim ramovima, koja ih čine da izgledaju duže. Kako biste adekvatno istakli vaše okruglo lice, izaberite interesantne pravougane oblike koji će učiniti da vaše oči djeluju šire.

Naočare za trouglasto lice

Trogulasto lice najbolje izgleda sa istaknutim gornjim dijelom naočara, u vidu različite boje ili strukture. Prilikom odabira adekvatnog rama, važno je da vodite računa o tome da naglasite gornji dio vašeg lica, kako biste fokus skrenuli sa oštrih linija vaše brade.

Naočare za četvrtasto lice

Četvrtastom licu najbolje stoje ramovi koji su okruglog oblika. Ukoliko vam je vilica veća, probajte takođe ram sa naglašenom gornjom linijom. S tim u vezi, uski ramovi koji su širi će učiniti da vaše lice djeluje duže nego što zaista jeste.

Naočare za dijamantski oblik lica

Dijamantski oblik lica karakterišu istaknute jagodice i usko definisana brada. Upravo ovom obliku lica najbolje stoje uvijek popularni, retro mačkasti oblik naočara. Slično kao i sa ovalnim oblikom, većina ramova pristaje dijamantskom obliku lica, tako da slobodno možete eksperimentisati.

Naočare za srcoliko lice

Srcolikom licu najviše laskaju ramovi koji su širi na dnu, zato što mogu dodati širinu donjem dijelu lica. S tim u vezi, ovakav oblik lica karakteriše uska i definisana brada, tako da od ramova možete izabrati: široke ramove, ramove sa užim mostom ili sa tankim drškama kako biste pospješili simetriju vašeg lica.

Naočare za duguljasto lice

Duguljasta lica izgledaju bolje sa zaobljenim ramovima, zato što ovakvi ramovi naglašavaju širinu lica. Ako imate duguljasto lice, onda izaberite ramove koji imaju jednaku gornju i donju stranu zato što ćete na taj način da date iluziju da je vaš nos kraći i da vam je lice šire nego što zaista jeste.

 

Sva navedena univerzalna pravila za biranje adekvatnih naočara važe ne samo za sunčanice, nego i za naočare za vid. Međutim, kod sunčanih naočara imate daleko više slobode u biranju i najčešće posjedujemo više sunčanica u poređenju sa dioptrijskim naočarima.

Sunčane naočare se češće mijenjaju u skladu sa trendovima budući da su sezonski aseksoar. Čak i da izaberete neke sunčanice koje nisu u skladu sa vašim oblikom lica i navedenim savjetima, možete to da si priuštite ukoliko je to nešto što vam se iskreno dopada. Nema smisla opterećivati se savršenim izgledom u svakom mogućem kontekstu, ukoliko vas to ne ispunjava.

Kako odabrati naočare za sunce?

Prilikom odabira naočara za sunce, uzmite u obzir nekoliko stvari:

  1. kakav model vam se najviše dopada
    2. koliki je vaš budžetski minimum i maksimum
    3. kakve su vam preferencije u smislu brendova
    4. kakav model bi najviše laskao vašem licu
    5. kakve su vam preferencije u smislu boja

Ukoliko želite da uložite u kvalitetne brendirane naočare klasičnog oblika, dobro istražite kakve sve mogućnosti vam se nude po optikama. S tim u vezi, kod naočara za sunce obratite pažnju i na stakla. Kvalitetna stakla kod sunčanih naočara sa UV filterom sačuvaće vaše oči od zamaranja i od štetnih sunčevih zraka.

Kako da znam da mi odabrane naočare stoje?

Kako biste bili sigurni u vašu odluku, dobro ispitajte vaš odraz u ogledalu prilikom probavanja. Promotrite odabrane naočare iz svih mogućih uglova, protresite glavom kako biste bili sigurni da vam neće spadati. Pokušajte da posmatrate vaš odraz u ogledalu u odnosu na zamišljenu simetriju. Takođe, razmišljajte i o odjevnim kombinacijama koje biste nosili uz odabrane naočare i da li bi se takav model uklopio sa tim.

Na vaše pitanje kako odabrati naočale, dali smo vam nekoliko savjeta. Međutim, ukoliko se vaše oči osjećaju ugodno ispod stakala određenog modela, a vama se taj model baš dopada i imate mogućnost da ga priuštite, to je dovoljan indikator sam po sebi. Zajedno sa svim navedenim savjetima, uz prijatan osjećaj prilikom probavanja naočara sigurno nećete pogriješiti.

Hvala sajtu: lolamagazin.com

 

Similar Posts