PIRAMIDA ZDRAVE ISHRANE

Samo Žena vam je priredila kratak vodič. Ishrana ima ključnu ulogu i uticaj na zdravlje tokom celog života svakog pojedinca.

Hrana koju jedemo mora biti u ravnoteži s telesnim potrebama za različitim hranjivim sastojcima.

 

Piramida zdrave ishrane

Naša ishrana mora da sadrži dovoljnu količinu kalorija, belančevina, ugljenih hidrata, masti, vitamina i minerala.

Pre dve decenije američko Ministarstvo poljoprivrede objavilo je jedan od najsnažnijih nutricionističkih prikaza: piramidu pravilne ishrane. Svrha piramide je da pomogne širokoj populaciji pri svakodnevnom odabiru namirnica koje pomažu zdravlju.

Piramida zastupa tri osnovna načela ishrane: raznolikost, umerenost i proporcionalnost. Kasnije je pridodata i fizička aktivnost.

Piramida zdrave ishrane

Namirnice su podeljene u pet grupa. Za svaku su grupu namirnica izražene preporuke o dnevno preporučenoj masi.

Namirnice iz osnovnih pet grupa trebale bi da budu zastupljene u ishrani svakog dana jer su nosioci različitih hranjivih sastojaka neophodnih organizmu.

Grupa na samom dnu piramide u kojoj se nalaze hleb, žitarice, pirinač i testenina značajan je izvor složenih ugljenih hidrata, vitamina, minerala i vlakana.

Grupa voća i povrća takođe značajno pridonosi dnevnom unosu vitamina, minerala i vlakana.

Grupa mesa, piletine, ribe, suvih mahunarki, jaja i orašastih plodova značajan je izvor proteina, vitamina B-grupe, cinka i gvožđa.

Grupa mlečnih proizvoda kojoj pripadaju mleko, jogurt i sir značajan je izvor proteina, ali i vitamina i minerala, posebno kalcijuma.

Temelj svakodnevne ishrane (baza piramide) čine proizvodi od žitarica, uključujući pirinač (smeđ i beli), zob (zobene pahuljice), testeninu i hleb koji su odličan izvor vlakana i B-vitamina. Najbolje je jesti crni ili integralni hleb jer je on najbogatiji vlaknima. Vrlo kvalitetne i dragocene namirnice su mahunarke poput sočiva, pasulja i graška.

Kretanje je vrlo važno…>>

Similar Posts