Kićenje jelke

Ukrašavanje jelke

Smatrajte ovo PRIRUČNIKOM za ukrašavanje jelke, koji ću vas pokušati nagovoriti da pročitate 😁.

Ja znam da se vama ne da čitati duge tekstove, ali ja sam se zaista potrudila da u ovom postu objedinim sve savjete koje sam naučila sama godinama pogrešno kupujući, griješeći i slažući nakaradne jelke. Ovdje je sada SVE što vam treba da bih vam olakšala planiranje, kupovinu i ukrašavanje, uštedila vrijeme, živce i novac.
Idemo redom.

🎄 VELIČINA JELKE

Veličinu jelke, logično, birate srazmjerno veličini prostorije i kutka u kojem će se vaša jelka nalaziti, ali ono što je dobra vijest jeste da mali prostor ne znači da morate kupiti malecku i nisku jelku, jer u ponudi imate jako uske ali visoke jelke (nazvala sam ih Olivama ) koje mogu stati i u najmanje ćoše, ali neće sputavati vaše želje za dekorisanjem, već možete da se „raspištoljite“ u visinu!

🎄 VRSTA JELKE

Nakon veličine, druga kategorija prilikom odabira, jeste vrsta jelke, u smislu osobine njenih grana, pa tako možete birati klasične zelene jelke, ili one sa šišarkama, ili raskošne sa bogatim bjeličastim granama ukrašenim „snijegom“ a kriterij treba da bude vaša želja za dekorisanjem. Ako vas cijela ta procedura smara i ne da vam se mnogo vremena trošiti na smišljanje i ukrašavanje, onda kupite upravo te žbunaste bijele jelke jer su njihove grane toliko bogate da im je potrebno vrlo malo ukrasa da bi izgledale kompletno. Pa čak i samo lampice na takvoj jelki već izgledaju spektakularno!

Ukoliko pak želite da komplikujete i napravite jedinstvenu i fantastičnu dekoraciju, da se igrate i budete kreativni, onda je obična zelena jelka odličan izbor, jer njen konačan outfit će zavisiti samo od vaše bujne mašte!

Možda je najbolje da nađete neku zlatnu sredinu, jer jelke sa ukrašenim vrhovima zaista daju posebno glamurozan izgled.

Neobično ukrašene novogodišnje jelke

🎄 STIL UKRAŠAVANJA

Stil ukrašavanja jelke, i boje svakako, treba prilagoditi stilu uređenja svoga doma, odnosno prostorije u kojoj se jelka nalazi. Ukoliko je vaš dom uređen moderno, minimalistički, sa namještajem ravnih čistih linija, u jednostavnim bojama i svedenim tonovima, takva bi trebala biti i jelka – jednostavna i elegantna.

Sa druge strane, ako je vaš dom uređen tradicionalno ili u toplijim tonovima i izgled jelke treba tome prilagoditi.
Nije pogrešno ni da crno bijeli moderni stan dekorišete vjenčićima, šišarkama i božikovinom (to su one crvene bobice) ali to bi bilo kao da na uštirkano bijelo odijelo obujete debele crvene čarape i klompe. Na primjer!

🎄 ODABIR BOJA

Slijedi odabir boja u okviru zadanog stila. Modernije, uslovno rečeno, stilizovanije jelke podrazumijevaju jednostavne i svedene tonove, pa je najbolje da se pridržavate bijelih ukrasa i metalik ukrasa – srebrnih, zlatnih, bronzanih, bakarnih, sedefastih, providnih i kristalnih, te da oni čine sve ili većinu vaših dekoracija.

Ako pak želite uključiti neke boje u vašu classy jelku, birajte hladnije tonove: ljubičastu i sve njene nijanse, lila, roze i sl., kao i sve nijanse plave.

Tradicionalne, klasične novogodišnje i božićne boje su crvena i zelena, uz zlatne detalje, pa se u slučaju klasičnije uređenih domova, držite ove kombinacije i njenih varijacija.

Ako ne želite nužno pratiti stil, onda barem odredite boje na jelki spram onih koje dominiraju u prostoru.
A ako želite pratiti najnovije trendove, onda u ukrašavnje svakako uključite cvijeće, mašne, grančice, ukrasne trake i perle.

Da se ne bi izgubili u tom mnoštvu, morate PRVO pronaći ukras koji vam se najviše dopada i neka on bude dominantan ukras koji će diktirati stil jelke i ostatak dekoracija koje ćete slagati uz taj odabrani GLAVNI UKRAS – npr plišane pink ruže.

Ukrašavanje jelke

🎄 KOMBINOVANJE BOJA

Na jelki ne bi trebale biti više od tri različite boje.

Uz odabrani dominanti ukras i njegovu boju odaberite jednu ili dvije vrste različitih ukrasa, ali sličnih nijansi, koje će „podržati“ i naglastiti tu glavnu boju. Npr uz pink ruže, odaberite svijetlo roze kugle ili mašne.

I naposlijetku, dodajte i neutralne ukrase, bijele, ili srebrne, zlatne, bakarne i sl. ovisno o osnovnoj boji.
Takođe, kombinujte sjajne i mat ukrase, različitih materijala, oblika i tekstura.

🎄 REDOSLIJED UKRAŠAVANJA I VELIČINA UKRASA

Što se tiče redoslijeda ukrašavanja, na jelku prvo stavljate lampice. Boju lampica obavezno prilagodite bojama ukrasa. Nipošto nemojte kombinovati npr lampice bijele i plavkaste svjetlosti sa zlatnim ukrasima, i obrnuto.
Izuzetak je samo u slučaju da koristite više metalik ukrasa na jelki, tj zajedno i srebrne i zlatne ukrase, pa je boja lampica nebitna, čak možete kombinovati zajedno bijele i žute lampice. Lampice stavljajte od dna jelke prema vrhu i povremeno ih upalite da provjerite da li ste ih ravnomjerno rasporedili.

Nakon lampica stavite girlande, trake i perle.

Potom stavljate najveće ukrase, dominantne. Prvi ukras stavite na sredinu jelke i odatle dijagonalno, u približno jednakim razmacima, rasporedite preostale dominantne ukrase, a šupljine između popunjavajte ukrasima sličnih nijansi kao i onim neutralnim. Redoslijed se odnosi i na veličinu ukrasa, idite od krupnijih ka sitnijim. Krupnije stavljate bliže sredini odnosno deblu jelke, kako bi grane mogle podnijeti težinu. Takođe krupnije stavljajte na donji dio jelke, pa koristite sitnije pri vrhu jelke, na kraćim granama.
Prilikom postavljanja ukrasa, ne bi bilo loše da uz lampice stavljate ukrase koji reflektuju svjetlost, metalik i kristalne.

🎄 KOMBINUJTE STARE UKRASE
Nakon što slijedeći ovaj vodič, dobijete ideju kakvu jelku želite, onda dobro pregledajte šta od ukrasa već imate i šta od tih ukrasa može da posluži kao prateći asortiman uz nove ukrase koje ćete kupiti i za koje predlažem da budu upravo oni dominantni i najveći. Jer kad želimo da naša jelka izgleda NOVO i drugačije, važno je da ti upečatljivi ukrasi nose našu ideju, da se najviše ističu!

🎄 UŽIVAJTE!

Hvala: Moda i tako to

Similar Posts