Kako odrediti datum Uskrsa

Kako odrediti datum Uskrsa? Ako nekoga zanima, neka se upusti u ovu zapetljanciju, vrlo je zanimljivo!

Iako, sigurna sam, kakvih god da ste stavova po ovom pitanju, bili vjernici, agnostici, ateisti, matematičari ili filozofi, svi smo se ponekad zapitali kako odrediti datum Uskrsa. Moje „poznavanje prirode i društva“ nije sezalo dalje od ove rečenice: PRVA NEDJELJA, NAKON PUNOG MJESECA, POSLIJE PROLJEĆNE RAVNODNEVNICE.
Što je u principu vrlo jednostavan račun, ali postoji mali problem: to nije tačno! 🧐

Ono što jeste tačno je da USKRS PADA U NEDJELJU, NAKON PASHALNOG MJESECA! 🌜

Pretpostavljam da se sada pitate sta je to Pashalni mjesec? To jeste “pun mjesec”, ali ako mislite da je dovoljno da pogledate kroz prozor, vidite pun mjesec i odredite dan Uskrsa, grdno se varate.

Postoji nekoliko razloga koji komplikuju stvari. Prije svega to je činjenica da se za određivanje dana proljećne ravnodnevice i punog mjeseca ne koriste astronomska posmatranja, tj. realna slika vasione, već tablice. Drugi razlog (koji je vjerovatno najvažniji uzrok za razliku u datumu pravoslavnog i katoličkog Uskrsa) je jevrejski praznik Pasha. Naravno, razlika od 13 dana u datumima između julijanskog i gregorijanskog kalendara, takođe ne pomaže.

Meni su trebali sati da ooootprilike shvatim o čemu se radi, pa ću pokušati to sažeti tako da bude praktično (jer sam, čitajući izvorne tekstove na ovu temu, stekla utisak da gubim dragocjeno vrijeme na dodavanje još jednog bespotrebnog podatka u širok dijapazon onih sa kojima već raspolažem 😒).

Vaskrs – Uskrs

Kako odrediti datum Uskrsa

Međutim, vrlo je interesantno, bar meni, pa se nadam da će biti i vama. Ako ste voljeli rubriku Politikinog zabavnika „Jeste li znali da…“, to je to! 😁

Prvo da pojasnim termine…

🌞 Proljećna ravnodnevica
Proljećna ravnodnevica (sa „astronomskog“ gledišta) može da bude 20. ili 21. marta, ali pri određivanju dana Uskrsa uvijek se počinje računanje od 21. marta. To je prvi faktor pri određivanju datuma Uskrsa!
Proljećna ravnodnevica (21. mart) zbog razlike u kalendarima ne nastupa svim hrišćanima jednako. Po julijanskom kalendaru, koji koriste pravoslavci, datum proljećne ravnodnevice takođe je 21. mart, ali po gregorijanskom kalendaru to je 4. april (ovo je razlog zašto Uskrs kod pravoslavaca ne može biti prije 4. aprila).

🌝 Pun mjesec
Drugi faktor u računanju je pun mjesec! Kod određivanja datuma Uskrsa koristi se podatak iz tablica (crkvenog kalendara) a ne, kao što je već rečeno, „pravi Mjesec“ koji vidimo. Razlika između onoga što vidimo na nebu i onoga što piše u kalendaru može da bude i dva dana. Ova razlika možda djeluje zanemarivo, ali ako je pun mjesec na primjer u subotu, datum Uskrsa može da se pomjeri cijelu sedmicu.

🗓 Razlika u kalendarima
Dakle, Uskrs mora da bude između 22. Marta i 25. Aprila: kod katolika po gregorijanskom, a kod pravoslavaca po julijanskom kalendaru. Zbog razlike od 13 dana, kod pravoslavaca, Uskrs je uvijek između 4. Aprila i 8. Maja.

DA ZAKLJUČIMO 🐰🐰🐰

➡️ Što se tiče katoličkog Uskrsa, tu nema više šta da se doda. Katolički uskrs pada u prvu nedjelju, nakon prvog punog mjeseca, a poslije 21. Marta!

➡️ Za određivanje pravoslavnog Uskrsa gleda se prvi puni mjesec nakon 4. Aprila (datum punog mjeseca uzima se iz crkvenog kalendara). Ovdje nije kraj određivanju datuma pravoslavnog uskrsa. Važi još jedno pravilo: pravoslavni uskrs ne može pasti prije jevrejskog praznika PASHA!
(Za razliku od gregorijanskog i julijanskog kalendara koji su solarni – zasnovani na kretanju Zemlje oko Sunca, jevrejski kalendar je lunarni – zasnovan na kretanju Mjeseca. Anyhow, određivanje praznika Pasha je vrlo komplikovano i u tu svrhu se koriste tablice koje, srećom, nisu predmet ove teme)

A šta je to Pashalni mjesec?! 🤔
Jevrejski praznik Pasha označava migraciju Jevreja iz Egipta. Za ovaj praznik vezuje se Tajna večera, pa kako ona hronološki prethodi raspeću, tako se ni Uskrs ne može slaviti prije praznika Pasha.
Dakle, pravoslavni Uskrs pada u nedjelju, 14og dana pashalnog mjeseca. Pashalni mjesec je pun mjesec poslije proljećne ravnodnevice. Iako 14i dan Pashalnog mjeseca obično pada u toku faze punog mjeseca, on nije povezan za astronomska posmatranja, za konkretno nebesko tijelo, već za tablično izračunavanje.
Naime, u izračunu datuma primjenjuje se GAUSSOV ALGORITAM!!! 🙈🙉🙊
I ovdje ću se zaustaviti.

DAKLE, DA REZIMIRAM!

🐰 KATOLIČKI USKRS: 21. MART, PA PRVI PUN MJESEC, PA NEDJELJA NAKON TOGA

🐰 PRAVOSLAVNI USKRS: 4. APRIL, PA PRVI PUN MJESEC, PA NEDJELJA POSLIJE TOGA (I POSLIJE JEVREJSKE PASHE!)

P.S. Koga zanima dalje, neka čita o tablicama, zlatnom broju, epaktu i Gaussovom algoritmu ovdje: https://bs.wikipedia.org/wiki/Ra%C4%8Dunanje_datuma_Uskrsa

Bojana Mutić

Hvala sajtu: modaitakoto.com

 

Similar Posts