Najčešća metoda je dodavanje maslinovog ulja lošije kategorije (koje se dobija od ostatka loših maslina), ali je tu profit najmanji. Najčešći “razređivač” u unosnijim varijantama plagiranja jeste ulje repe ili u poslednje vreme soje, a boja se podešava dodavanjem hlorofila ili beta-karotena.

Kao i kod dobrog vina svako maslinovo ulje ima sopstveni, individualni ukus, koji dobija u zavisnosti od sorte, terena na kome raste i klime.

Međutim, kvalitet maslinovog ulja zavisi od mnogo različitih faktora, ne samo od ukusa.

Slobodne masne kiseline sadržane u maslinovom ulju su od suštinskog značaja za njegov kvalitet i zdravstvena svojstva. I hladno presovanje i ceđenje na hladno su postupci u kojima je temperatura niža od 27*C, što garantuje kvalitet ulja. Ono je takođe bogato vitaminima E i K, beta karotinom i oleinskom kiselinom. Kvalitet opada sa rastom nivoa kiselosti ili slobodnih masnih kiselina, a to se najčešće događa nakon obrade ulja, bilo termičke ili putem nekih hemijskih procesa.

Vrste maslinovog ulja:

Najcenjenije je ekstra devičansko maslinovo ulje, gde kiselost ne sme da prelazi 0,8 %. To je maslinovo ulje najboljeg kvaliteta dobijeno prvim ceđenjem maslina na temperaturi do maksimalnih 30 stepeni. Temperatura ne sme da izazove degradaciju ili promene u ulju.

Pored toga što ćete ga prepoznati po nazivu “ekstra virgin” na deklaraciji mora da bude naveden procenat slobodnih masnih kiselina, izražen kao oleinska kiselina. S obzirom na to da je ekstradevičansko maslinovo ulje pravi prirodni sok isceđen iz masline, ono se odlikuje i specifičnim ukusom samih maslina. Ti ukusi mogu biti voćni, gorki pa čak i opori. Zbog ove raznolikosti, mnoge koji ga prvi put probaju maslinovo ulje odbije.

Kvalitet zavisi i od samog prerađivača u uljari.

Kako prepoznati pravo maslinovo ulje?

Jednostavno, probajte ga i nemojte birati ono koje nema miris i ukus.

Devičansko maslinovo ulje, koje se dobija istim postupkom kao ekstra devičansko ulje ali može da ima najviše 2 % kiselosti i ima nešto drugačiju aromu.

Obično devičansko je identično dobijeno, samo mu je ostatak masnih kiselina do 3,3 %.

Rafinisano je dobijeno postupcima rafinisanja devičanskog (virgin) maslinovog ulja.

Ulja komine su najslabijeg kvaliteta i dobijeno je od komine (ostatka plodova posle ceđenja) rastvaračima i ima dve podgrupe – rafinisano ulje komine i ulje komine masline.

Prvo je dobijeno rafinisanjem sirovog ulja komine masline koje ne dovodi do promena u prvobitnoj strukturi triglicerida. Može da se koristi za ljudsku ishranu, ali se ne može zvati maslinovim uljem.

Druga vrsta je dobijena mešanjem rafinisanog ulja komine masline i devičanskog (virgin) maslinovog ulja.

Zabluda je da nije dobro pržiti na maslinovom ulju. Stručnjaci napominju da je čak i bolje pržiti na maslinovom nego na suncokretovom jer je to kvalitetnije i stabilnije ulje. Ali problem je naravno cena, jer je maslinovo ulje mnogo skuplje.

U zavisnosti od količine slobodnih masnih kiselina, tačka dimljenja ekstra devičanskog ulja iznosi između 185 i 204*C, a devičanskog maslinovog ulja 199*C.

Kako prepoznati pravo maslinovo ulje:

Kvalitetno ekstra devičansko ulje ima karakterističan ukus i miris samih maslina i svetlo zeleno žute boje je. Ima označenu kiselost do maksimum 0,8 %.

Za razliku od njega rafinisano ulje je retko, bledo žute boje je i nema karakterističan miris i ukus ili je pak intenzivno zelene boje zbog dodataka veštačkih boja kod falsifikata. Takođe nema označenu kiselost.

Ukoliko ste u prilici, uvek prvo probajte maslinovo ulje pre nego što ga kupite.

Nikada ne uzimajte ulje na točenje, od nepoznatog proizvodjača, ulje u plastičnoj ambalaži, ulja u providnim ambalažama, u bilo kakvim pakovanjima na kojima nije označen proizvodjač.

Pravo ekstra devičansko maslinovo ulje mora biti u tamnoj staklenoj ambalaži ili u limenoj ambalaži sa oznakom proizvodjača, adresa i telefoni proizvođača, kao i code broj (možete videti na slici, brojevi na dnu u kockicama) i označena kiselost.

Uvek proverite da li ulje koje ste odabrali postoji i u manjoj ambalaži od 0,2 l, 0,5 l, 1 l, iz razloga što se najčešće falsifikati pojavljuju na tržištu samo u pakovanjima od 5 litara.

Test koji otkriva lažno maslinovo ulje:

Kako prepoznati pravo maslinovo ulje na drugi način?

Stavite ulje u frižider na više od deset sati. Ako se zgusne i očvrsne onda je reč o pravom ulju, a ako ne, onda ima dodataka. Najbolje je da ga ostavite u frižideru 24 časa, jer ovaj test ima i mane. Masline su različite, a i vreme branja može uticati na to koliko je potrebno ulju da se zgusne. Maslinovo ulje je 70 odsto mononezasićeno, a suncokretovo 70 odsto polinezasićeno.

Kada ih držimo u frižideru mononezasićene masti su čvrste ili polučvrste, a polinezasićene su uvek tečne. Tako da će maslinovo očvrsnuti, a suncokretovo neće.

Pravo ekstradevičansko trebalo bi da očvrsne u frižideru (naravno, ne kao mast ili maslac). Ne čuvajte ga ipak u frižideru i obavezno kupujte u tamnim flašama (bitno je da ih čuvate od svetlosti).

Kompletnu ponudu apartmanskog smeštaja za Leto 2018. u Grckoj pogledajte na web adresi: monix.rs

 

Similar Posts