Bezglutenska brašna
Osnovne informacije i vrste

Kokosovo brašno se koristi u bezglutenskoj i vegetarijanskoj ishrani. Bogato je vlaknima. Koristi se za pripremu slanih i slatkih jela.

Kokosovo brašno spada u nutritivno bogata brašna. Sa jedne strane dosta je kalorično čak 482 kalorije na 100 grama, a sa druge strane pomaže pri gubitku težine.

Kako? Kokosovo brašno je bogato proteinima, mastima, vlaknima i mineralima. Sadrži veliku količinu dijetnih vlakana, čak 33.3 grama na 100 grama kokosovog brasna što ga razlikuje od brašna na bazi žitarica i utiče na održavanje stabilnog nivoa šećera u krvi.

Reguliše probavu, ne sadrži gluten, tako da je odlična alternativa osobama sa intolerancijom na gluten, snižava nivo holesterola, sadrži zadovoljavajuću količinu gvožđa.

Sadrži 20 proteina proteina na 100 grama, tako da uz dijetna vlakna, utiče na osećaj sitosti i samim tim na regulaciju težine. S obzirom na to da je dosta kalorično i sadrži veliku količinu vlakana u pripremi koristimo manje količine nego što bi koristili brašna od žitarice i dodajemo veču količinu vlažnih materija jer apsorbuje dosta vode.

Dovoljna je 1/4 ili 1/2 šoljice kokosovog brašna umesto jedne šoljice brašna od žitarice, i dodaje se više jaja i više tečnosti (kokosovog mleka), kako ne bi bilo previše suvo.

Dodajte kašiku kokosovog brašna u vašu smesu za zdrave palačinke ili mafine kako bi povećali dnevni unos dijetnih vlakana. Lako se meša i u slatka i u slana jela jer je blagog mirisa i ukusa.


Bezglutenska brašna

Tapioka škrob se dobija ekstrakcijom iz gomolja biljke manioka. Može se koristiti kao dodak jelima, kako slanim tako i slatkim. Kao dodatak za pudinge, kifle, kolače.
Bez glutena je prirodno, ali se mora kupivati deklarisani škrob. Zbog nisko glikemijskog iznosa pogodna je za osobe oboljele od dijabetesa. Tapioka snižava holesterol. Lako je probavljiva namirnica. Sadrži magnezij, kalcij, kalij, željezo, cink, magnezij. Također, sadrži vitamine B kompleksa.

Heljdino brašno je bez glutena. Oboljeli od celijakije trebaju kupovati isključivo deklarisano brašno. Heljda je izvor magnezija, željeza, vlakana. Pogodna je za oboljele od dijabetesa zbog niskog glikemijskog indeksa. Snižava holesterol i visok krvni pritisak.

Slatko od trešanja

Rižino brašno (brašno od pirinča) koristi se širom Azije, najviše u Indiji. Izvor je proteina, vlakana i vitamina, posebno B vitamina. Koristi se u bezglutenskoj ishrani. Najbolja je zamjena za pšenično brašno. Oboljeli od celijakije trebaju konzumirati isključivo deklarisano brašno.

U apotekama trenutno su na recept dostupne sledeće vrste brašna:

Bezglutenska brašna

Naziv: MIX B 1kg
Proizvođač: Dr Schär GmbH, Italija

Sastojci: pirinčano brašno, kukuruzni skrob, biljna vlakna (psilijum, bambus), brašno od celog zrna pirinča, brašno od sočiva, dekstroza, zgušnjivač: hidroksipropil metil celuloza, so. Može sadržati tragove soje.

Ne sadrži: Gluten, laktozu, jaja
Može sadržati: Soju

Dijetetski proizvod.

Sertifikovano: znak precrtane pšenice IT -016-117

Naziv: MIX C 1kg
Proizvođač: Dr Schär GmbH, Italija

Sastojci: kukuruzni skrob, kukuruzno brašno, zgušnjivač: guma iz semena rogača. Može da sadrži tragove lupine.

Ne sadrži: Gluten, laktozu, jaja
Može sadržati: lupina

Sertifikovano: znak precrtane pšenice IT-016-118

Naziv: PROCEL 1kg
Proizvođač: Aroma začini d.o.o. Futog, Republika Srbija

Sastojci: kukuruzni skrob, šećer u prahu, kuhinjska so, suvi instant pekarski kvasac.

Dijetetski proizvod. Bez glutena.

Nije sertifikovano znakom precrtanog klasa pšenice.

Naziv: BIOPROCEL 1kg
Proizvođač: Aroma začini d.o.o. Futog, Republika Srbija

Sastojci: Kukuruzni skrob, dekstroza, kuhinjska so.

Dijetetski proizvod. Bez glutena.

Nije sertifikovano znakom precrtanog klasa pšenice.

Naziv: PREMIUM UNIVERZAL MIX 1kg
Proizvođač: Aleksandrija Fruška gora d.o.o.,Beograd, proizvodni ogranak Čurug, Republika Srbija

Sastojci: pirinčano brašno, brašno od prosa, krompirov skrob, kukuruzni skrob, brašo od guar pasulja, zgušnjivač (ksantan guma).

Prirodno bez glutena.

Košer sertifikat.

Nije sertfikovano znakom precrtanog klasa pšenice.

Kuvarica, Lepava
Similar Posts