Koliko maska zaista pomaže

Koliko maska zaista pomaže u zaštiti od koronavirusa

Svima snimcima iz oblasti pogođenih koronavirusom zajedničko je da stanovnici nose hirurške maske u pokušaju da se zaštite od zaraze, ali na pitanje koliko je ona zaista efikasna i za koga, stručnjaci odgovaraju da je suvišna za zdrave ljude.

U Kini i dvadesetak drugih zemalja u kojim se širio virus, stanovnici su u strahu razgrabili hirurške maske iz apoteka.

Uprkos činjenici da se njima služe stanovnici svih oblasti u kojima se virus proširio, zdravstvene agencije poput Instituta Robert Koch (RKI) u Nemačkoj, ističu da nema dovoljno dokaza o tome da će maske zaštititi zdrave ljude od infekcije.

Najdelotvornije zaštitne mere su dobra higijena, posebno pranje ruku, te držati se podalje od oboljelih osoba.

Stručnjaci su opet upozoravali da je za zdrave ljude suvišno da se kreću sa hirurškom maskom u javnosti u pokušaju da se zaštite od virusa koji se prenosi vazduhom.

Koliko maska zaista pomaže

Tim više što uz masku čovek se lako može uljuljati u lažan osećaj sigurnosti i zanemariti daleko važnije mere higijene poput pranja ruku, kaže naučnik s RKI-ja.

Sličnu informaciju već je objavila Svetska zdravstvena organizacija (WHO).

Neke maske koje se kupuju u apotekama sadrže i upozorenje da “nošenje hirurške maske pruža ograničenu zaštitu od infekcije i da se maska zvanično ne preporučuje zdravim osobama”.

Maska je dizajnirana tako da pomogne da spreči zaraženoj osobi da širi bolest, kažu lekari.

Korona virus

Zdravstveni stručnjaci kažu da se korišćenje hirurških maski u bolnicama uveliko razlikuje od upotrebe tog artikla u svakodnevnom životu, jer bolničko osoblje u dodiru je s obolelima i sumnjama na infekcije i zbog toga je izloženo većem riziku.

Maske bi prvenstveno trebalo da budu namenjene lekarima i medicinskim sestrama, kaže lekar Klemens Vendtner s klinike u Minhenu.

Jasne su indikacije da je dugotrajno nošenje maske besmisleno, kaže Vendtner.

Ako se maska ovlaži, ona gubi zaštitu i u roku od 20 minuta, a to znači ako vam je potrebna efektivna zaštita onda je morate redovno menjati.

Nadalje, važno je da maska tesno prilegne uz lice.

Jedna od prednosti hirurške maske jeste u tome da ona smanjuje kontakt moguće zaraženih prstiju s vašim nosom ili ustima.

Jedino takozvane maske FFP3 nude dodatnu zaštitu od infekcije zdravim osobama, kažu stručnjaci. Međutim, čak i ako imate te posebne maske morate ih ispravno postaviti i često ih menjati.

I konačno, čak i te specijalne maske nisu pogodne za produženu upotrebu u svakodnevnom životu jer vam mogu otežati disanje.

Similar Posts