sest liderki koje javnost obozava

Šest liderki koje javnost obožava

Pogledajte ovih šest žena koje javnost jednostavno obožava.

Argentina – Kristina Fernandez de Kirhner (od 2007. do danas)
Nastavljajući politički pravac svog pokojnog supruga – predsednika Nestora de Kirhnera – Kristina Fernandez je reizabrana 2011. godine. Mediji je ponekad nazivaju savremenom Evom Peron, a kao snažna, harizmatična i žena sa stilom ona uvek okupira svu pažnju javnosti. Kritična prema Sjedinjenim Državama i Britaniji čije politike često naziva “kolonijalističkim”, ona odlučno brani argentinske nacionalne interese, kako po pitajnu Foklandskih ostrva, tako i po pitanju drugih tema, navodi se na sajtu RT.

Ososbine koje svaka žena lider treba da poseduje

Šest liderki koje javnost obožava

Brazil – Dilma Rusef (od 2011. do danas)
Brazilska predsednica je upravo obezbedila svoj drugi mandat, pobedivši u drugom krugu nedeljnih izbora Esija Nevesa. U mladosti je bila pripadnica marksističke gerile i kasnije je zadržala pravac levice. Brazilska radnička klasa i siromašni su njena najača glasačka baza. Kao liderka jedne od najvećih država, koje postaju sve moćnije, nije oklevala da iskaže svoje nezadovoljstvo predsedniku SAD-a, Baraku Obami nakon što je u aferi NSA otkriveno da su Sjedinjene Države špijunirale Brazil.

Čile – Mišel Bašele (2006-2010. i od 2014. do danas)
Bašele je bila prva žena predsednik Čilea, pre nego što se ove godine ponovo vratila na vlast, nakon što je bila šef organa Ujedinjenih nacija za prava žena. Nedavno je počela da joj opada reputacija u javnosti, iako je izglasana zbog pokušaja da revolucionalizuje obrazovni sistem svoje zemlje.

Šest liderki koje javnost obožava

Finska – Tarja Halonen (od 2000. do 2012)
Šampionka ženskih prava, Halonenova je takođe bila na čelu jedne od najvećih LGBT organizacija u Finskoj, pre nego što je postala predsednica. Protivila se NATO-u i zalagala se za legalizaciju gej brakova u Finskoj. Njena popularnost dostigla je zapanjujućih 88 procenata u decembru 2003, dok ju je 2009. godine Forbs imenovao za jedno od 100 najmoćnijih žena na svetu.

Nemačka – Angela Merkel (od 2005. do danas)
Iako ju je izabrala partija, a ne javno mnjenje, Merkelova je postala jedna od najpoznatijih ženskih lidera u istoriji. Ona je bila prvi ženski kancelar Nemačke, kao i prva osoba iz Istočne Nemačke koja vodi ujedinjenu Nemačku. Godine 2013. izglasana je za drugu najmoćniju osobu na svetu po oceni Forbsa, što je najveći rang za neku ženu. Ona je takođe pasionirani ljubitelj fudbala i tečno govori ruski jezik.

Šest liderki koje javnost obožava

Švajcarska – Mišlen Kalmi-Re (od 2003. do 2011)
Kalim-Re je počela kao izdavač i doživela je brz politički uspon, zbog čega je postala druga žena predsednik Švajcarske. Zalagala se za pridruživanje Evropskoj uniji i Federalna skupština ju je izabrala po drugi put 2011. godine. U 2008. imala bila je učesnica kontroverznog sastanka sa bivšim predsednikom Irana Mahmudom Ahmadinedžadom, na kojem je nosila maramu.

Hvala sajtu: National Geographic

Similar Posts