Kako koristiti kontraceptivne pilule

Postoje samo dva moguća razloga za smanjenje njihove efikasnosti:
– povraćanje ili vrlo jak proliv tokom prva 4 sata od uzimanja tablete. U tom slučaju pratite uputstva kao da ste propustili tabletu.
– pri uzimanju nekih vrsta antibiotika, barbiturata, lekova za lečenje epilepsije. U tim slučajevima ginekolog će vas posavetovati o primeni kontraceptivnih tableta.

Ako ste zaboravili uzeti tabletu i od poslednje tablete ste napravili pauzu manju od 12 sati, “zaboravljenu” tabletu je potrebno uzeti čim se setite. Sledeću tabletu uzmite u njeno uobičajeno vreme, bez obzira na to što ste “zaboravljenu” tabletu uzeli isti dan. Uzimanje ostalih tableta nastavite na uobičajeni način. U ovom slučaju je kontraceptivna zaštita očuvana tokom ciklusa.

Ako ste zaboravili uzeti tabletu i od poslednje tablete ste napravili pauzu dužu od 12 sati, kontraceptivna zaštita u daljem ciklusu nije osigurana, odnosno postoji mogućnost da ostanete trudni, ako se ne pazite. I u ovom slučaju “zaboravljenu” tabletu treba uzeti čim se setite, a tablete nastavljate da uzimate dok ne potrošite sve iz kutije, radi očuvanja ciklusa.

Istovremeno primjenjujte dodatne načine kontracepcije(kondom, spermicidi). Ako ste izgubili jednu tabletu, uzmite sledeću. Jedina razlika će biti da će vam ciklus biti jedan dan kraći (20 + 7).

Similar Posts