dan nestale dece

Međunarodni dan nestale dece – 25.05.

U EU svake dva minuta nestane jedno dete, svake godine u Europi ih nestane 250 000.

Od 1983. godine svake godine 25. maja obeležava se Međunarodni dan nestale dece i na taj način odaje se počast deci koja su nestala ili su oteta kao i deci koja su uspešno pronađena.

Obeležavanjem ovog dana nastoji se podići svest i senzibilitet građana po pitanju fenomena nestale dece. S obzirom na to da se samo u Evropskoj uniji zabeleži više od 250.000 nestanka dece svake godine, vidimo koliko je potrebno raditi na suzbijanju ovog fenomena.

Kao odgovor na sve veći broj nestale dece i manjkavosti sistema potrage, ASTRA je 2012. godine uvela jedinstveni evropski broj 116000 za nestalu decu u Srbiji. Cilj ovog SOS telefona je da, po prijemu prijave nestanka, osigura trenutnu akciju usmerenu na uspešan pronalazak deteta, što podrazumeva pomoć policiji u vršenju potraga, kao i podršku porodici čije je dete nestalo.

ASTRA SOS evropski telefon za nestalu decu dostupan je 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji. Svi pozivi koje građani upute sa fiksnih telefona ili putem Vip, Telenor i MTS mreže su besplatni. Svi građani Srbije mogu dati svoj doprinos efikasnoj potrazi za nestalom decom, tako što će pratiti fotografije i vesti o nestaloj deci, te prijaviti ukoliko imaju saznanja koja mogu pomoći da se neko dete pronađe i bezbedno vrati porodici.

Međunarodni dan nestale dece

SVAKI PODATAK JE DRAGOCEN

Similar Posts