Međunarodni dan nulte tolerancije prema sakaćenju ženskih genitalija

Danas 6. februara) se obeležava Međunarodni dan nulte tolerancije prema sakaćenju ženskih genitalija. ⚠️

Prema rečima Svetske zdravstvene organizacije, ovaj postupak reflektuje duboko ukorenjenu nejednakost između polova i stvara ekstremnu formu diskriminacije. 🚺

Prema pojedinim procenama, najmanje 200 miliona živih devojaka i žena bilo je podvrgnuto nekom obliku sakaćenja genitalija, a najveća rasprostranjenost među devojkama i ženama između 15 i 49 godina je u Somaliji (čak 98%).

Sakaćenje u ime tradicije

Sakaćenje ženskih genitalija (FGM) je prema definiciji Svetske zdrastvene organizacije (SZO) tradicionalna praksa delimičnog ili potpunog odstranjivanja spoljašnjih ženskih polnih organa iz raznih nemedicinskih razloga. Za razliku od dečaka kojima se ne uklanja deo organa, devojčice preživljavaju pravu torturu dok ih seku brijačima, makazama, kuhinjskim noževima, komadima stakla, žiletima ili naoštrenim kamenjem.

Operacije se izvode u nesterilnim uslovima, bez anestezije i sa neočišćenim priborom koji se upotrebljava na više pacijentkinja, što uzrokuje prenošenje velikog broja virusa, uključujući i HIV. Proceduru FGM izvode uglavnom nestručne osobe, tačnije starije žene iz lokalne zajednice ili berberi, a zapanjujuće je da su u nekim državama uključeni i lekari.

Međunarodni dan nulte tolerancije prema sakaćenju ženskih genitalija

Ovim okrutnim i nasilnim činom žene su osuđene na patnju za ceo život.

Obrezivanje se najčešće izvodi na devojčicama starosti od četiri do dvanaest godina, dok se u nekim sredinama vrši i na bebama, u braku ili pre prve trudnoće.

U društvenom kontekstu, FGM predstavlja inicijaciju, prelazak devojčica u svet odraslih žena i njime se obezbeđuje priznanje i poštovanje.

U Africi je najgore. U Egiptu, Gvineji, Sudanu i Somaliji više od 90 odsto žena je podvrgnuto sakaćenju polnih organa.

U mnogim afričkim zemljama donešeni su zakoni protiv obrezivanja, a 2003. godine usvojen je protokol Maputi. To je afrička povelja o pravima žena koja poziva na otklanjanje štetnih praksi, ali vrlo mali broj zemalja je ratifikovao ovaj protokol. Ispostavilo se da su se svi pokušaji zabrane pokazali kao neuspešni i samo su prouzrokovale porast ilegalnog obrezivanja.

Mora se napustiti stav da se u druge kulture ne treba mešati, jer sakaćenje žena nije kultura, već nasilje!

Similar Posts