molitva svetom pantelejmonu

Molitva svetom Pantelejmonu

Sveti velikomučenik Pantelejmon

MOLITVA SVETOM VELIKOMUČENIKU I ISCELITELjU PANTELEJMONU

Moli Boga za nas, Sveti Velikomučeniče i Iscelitelju Pantelejmone, ne dopusti da u nama i dalje ostanu one bolesti od kojih stradamo i dušom i telom. Isceli te rane i povrede koje nam pričinjavaju naše strasti. Bolujemo od lenjosti i raslabljenosti -isceli nas.

Bolujemo od privezanosti i pristrasnosti prema zemaljskim stvarima – isceli nas.

Bolujemo, o sveti Pantelejmone, bolujemo od zaboravnosti prema delu našeg spasenja, od zaboravljanja naših grehova i nemoći, naših obaveza – isceli nas.

Bolujemo od zlopamćenja, gnevljivosti, mržnje – isceli, o iscelitelju Svetogorski i celog sveta.

Bolujemo od zavisti, gordosti, nadmenosti, preuznošenja i pored sve naše neznatnosti i nepotrebnosti – isceli nas.

Tropar

Bolujemo od mnogih i raznih napada telougađanja: od prejedanja, neuzdržanja, mnogojedenja, slastoljublja – isceli nas.

Bolujemo od sanjivosti, učmalosti, mnogogovorenja, praznoslovlja, osuđivanja – isceli nas, o sveti Pantelejmone!

Boluju naše oči od grehovnog gledanja, boluju naše uši od slušanja praznih razgovora, ogovaranja, kleveta – isceli nas.

Boluju naše ruke od neraspoloženja prema uzdizanju na molitvu i prema davanju milostinje – isceli nas.

Boluju naše noge od nehtenja da hitaju u crkvu Gospodnju, i od želje da hode po širokim ulicama i da posećuju mirske kuće – isceli nas.

Boluje, mnogo boluje, naš jezik, usta naša od: brbljanja, naklapanja, praznoslovlja, ogovaranja, od neuznošenja molitava i moljenja i od neslavoslovljenja Boga, ili od njihovog nemarnog uznošenja, rasejeno, bez pažnje i razumevanja – isceli nas, o milostivi.

Žitije svetog Pantelejmona

Bolujemo mi od glave do nogu: boluje u nama razum od nerazumevanja, bezumlja, nerazumnosti; boluje u nama volja, zbog odvraćanja od zanimanja za svete stvari, i stremljenja ka onim štetnim i bogoprotivnim; boluje u nama naše pamćenje, zaboravljajući svoja sagrešenja, i držeći u sebi sa zlopamćenjem sagrešenja i uvrede naših bližnjih; boluje u nama naša uobrazilja ne umejući i ne želeći da nam živo predstavi našu smrt, večne muke grešnika, blaga Carstva Nebeskog, gnev Božiji, Hristova krsna stradanja, Njegovo Raspeće – isceli nas, o sveti Pantelejmone!

Sve u nama boluje. Iznemogava i sva naša duša, sa svim svojim silama i sposobnostima. Boluje i svo telo naše sa svim svojim udovima. Isceli nas, o sveti Pantelejmone, Iscelitelju besplatni i Lekaru ljubavlju preispunjeni, slugo Presvete Bogorodice, i ne ostavi našu grešnost u tolikim bolestima, i u tolikim nemoćima: da bih, iscelivši se tvojom blagodaću, proslavljao Presvetu Trojicu, Oca i Sina i Svetoga Duha, i Presvetu Bogorodicu, koja Tebe na služenje bolesnim, šalje, i da bih blagodario za tvoju, o Sveti Pantelejmone, isceljujuću svetinju u vekove.

Amin.

Similar Posts