na-danasnji-dan-4.5

Na današnji dan 04.05.

Pogledajte događaje koji su se desili na današnji dan. Pronađite poznate ličnosti rođene ili umrle na današnji dan. Sveci pravoslavne crkve na današnji dan.

Današnji horoskop

1814. – na današnji je dan francuski car Napoleon stigao u Portoferraio na otoku Elbi čime je započelo njegovo zatočeništvo. Nakon što su u ožujku 1814. savezničke trupe osvojile Pariz, Napoleon je vojsci predložio marš na prijestolnicu no naišao je na negodovanje koje je preraslo u pobunu časnika predvođenih Neyem koji je bivšem zapovjedniku poručio kako će vojska slušati svoje generale.

Napoleon nije imao druge opcije nego abdicirati što je i napravio 6. travnja. Saveznici su ugovorom u Fontainebleauu Napoleona prognali na otok Elbu nad kojim je dobio suverenitet i pravo zadržavanja carske titule.

1881.Otto von Bismarck je u Njemačkom parlamentu najavio svoj program državnog socijalizma prema kojemu 1883. godine se donosi zakon o zdravstvenom, a 1889. o mirovinskom osiguranju.

1929. – Rođena Odri Hepbern (engl. Audrey Hepburn), američka glumica i ambasador dobre volje UNICEF-a. Dobitnik “Oskara“ za film “Praznik u Rimu”.

Na današnji dan 04.05.

1979. – na današnji je dan Margaret Thatcher postala prva premijerka Velike Britanije. Zbog svoje ‘tvrde retorike’ poznata i kao Iron Lady (Čelična dama), Thatcher po zanimanju odvjetnica i kemičarka, Margaret Thatcher 1974. postala je prva predsjednica konzervativne stranke, a potom i prva predsjednica vlade Ujedinjenog Kraljevstva, položaj koji je držala do 28. studenoga 1990., što je najduži mandat jednog predsjednika vlade Ujedinjenog kraljevstva od 1827. Ostat će zabilježena kao jedna od najkontroverznijih političarki 20. stoljeća, s podjednakim brojem onih koji ju idealiziraju i onih koji je osporavaju i žestoko kritiziraju.

1990. godine – Na prvim višestranačkim izborima posle Drugog svetskog rata u Hrvatskoj je ubedljivo pobedila Hrvatska demokratska zajednica Franje Tudjmana.

1980. – Umro Josip Broz Tito, jugoslovenski političar, suosnivač pokreta nesvrtanih zemalja.

 

Similar Posts