Hofman

Na današnji dan 24. januar rođen je E. T. A. Hofman (Ernst Theodor Amadeus Wilhelm Hoffmann, 1776-1822), jedan od najpoznatijih predstavnika romantizma u nemačkoj književnosti.

Hofman je imao buran i težak život. Iako je bio svestran umetnik: kompozitor, književnik, muzički kritičar, karikaturista i slikar, njegov karakter mu nije dozvoljavao da pronađe mir.

Od mladosti su ga pratili skandali, ljubavne afere i izrazito nekonvencionalno ponašanje, koje nikako nije moglo biti dobro prihvaćeno u konzervativnoj Pruskoj. Uz to, ni istorijski trenutak u kojem je živeo nije mu išao na ruku.

Na današnji dan 19.01.

Najbolji period njegovog života prestavljalo je službovanje u Varšavi, gde je proveo skoro tri godine.

Nažalost po njega, Napoleonova vojska je krajem 1806. zauzela Varšavu, pa je Hofman, kao službenik Pruske, odmah izgubio posao. Vratio se u Poznanj i tu razmišljao da li da ode u Beč ili u Berlin.

Na današnji dan 24. januar

Bolest je odložila put, a francuske vlasti su zahtevale da im se svi bivši državni službenici zakunu na odanost ili da napuste zemlju. Pošto mu nisu dali pasoš do Beča, morao je u Berlin.

Sledećih petnaest meseci predstavljalo je najgori period njegovog života. Francuska vojska je okupirala i Berlin, pa je živeo od veoma oskudnih prihoda. Stalno je pozajmljivao novac od prijatelja i često bio gladan. Ovo je još više pojačalo njegovu zavisnost od alkohola, koju je svesno pothranjivao od najmlađih dana.

Profesionalni život mu je krenuo uzlaznom putanjom od 1814. godine, kada je njegova opera konačno izvedena u Berlinskom teatru.

Dve godine kasnije objavio je i svoje najpoznatije delo – „Krcko Oraščić i kralj miševa“.

Nažalost, alkohol je potpuno uništio njegovo zdravlje. Uz to, razboleo se i od sifilisa. Tokom zadnje godine života bio je i paralizovan. Svoje poslednje radove diktirao je sekretarici ili ženi.

Umro je 25. juna 1822. godine, u četrdeset šestoj godini.

Similar Posts