Edgar Alan Po

Na današnji dan 19.01.

Na današnji dan 19.01. 1809. godine rođen je Edgar Alan Po (Edgar Allan Poe, 1809-1849), američki književnik, pesnik, urednik literarnih magazina i jedan od najznačajnijih predstavnika američkog romantizma.

Edgar Alan Po, za života gotovo nepoznat, postao jedan od najuticajnijih američkih pesnika kada su vrednost njegovog dela otkrili francuski pesnici Bodler, Malarme i Valeri. Njegove kratke pripovetke smatraju se pretečom detektivskog romana.

Agata Kristi

Njegovi otac i majka, Dejvid Po i Elizabeta Hopkins Po (oboje glumci), preminuli su u roku od dve godine (otac 1810., a majka 1811. godine) nakon njegovog rođenja. Nakon toga, Po je odveden u Ričmond, gde je živeo kod Džona Alana, koji ga je poslao u Englesku gde je od 1815. do 1820. godine pohađao Mejnor Skul u Svindon Njuingtonu.

Nikad legalno usvojen, prezime Alan je uzeo kao srednje ime. Godine 1826. Po odlazi na studije na Univerzitet Virdžinija pod imenom Alan, ali je izbačen zbog kockarskih dugova, što ga dovodi u svađu s Džonom Alanom koji ga se tada odrekao kao sina.

Godine 1827. pridružio se vojsci, lagavši o svom imenu i starosti. Do Vest Pointa stiže 1830. ali je izbačen godinu dana kasnije zbog nediscipline.

Na današnji dan 19.01.

O sledećem periodu Poova života malo se zna, osim da je 1833. živeo s očevom sestrom u Baltimoru.

Nakon što je s kratkom pričom Poruka u Boci osvojio 50$, započinje karijeru pisca: u časopisima Sadern literari mesindžer (u Ričmondu, gde je stvarao od 1835. do 1837.), te filadelfijskim Bartonz džentlmenz magazin i Grejemz magazin (1839 – 1843), izlaze neka od njegovih najpoznatijih dela.

Godine 1835, Po se ženi trinaestogodišnjom rođakinjom Virdžinijom Klem, koja će kasnije od posledica tuberkuloze postati invalid, a na kraju i preminuti, što dovesti do Poovog neobuzdanog alkoholizma. Slavna pesma Anabel Li (1849.) posvećena je Virdžiniji.

Njegova prva zbirka priča, Arabeske i Groteske, pojavila se 1840. godine, a sadrži jedno od njegovih najpoznatijih dela, Pad kuće Ašerovih.

U ranim četrdesetim godinama XIX veka, izlazi i Školjkareva prva knjiga, njegovo najprodavanije delo.

Mračna poema o izgubljenoj ljubavi, Gavran donela je Pou svetsku slavu kad je izdana 1845. godine, a Ubistva u ulici Morg i Ukradeno pismo, takođe iz tog perioda, smatraju se Poovim najpoznatijim kriminalističkim romanima.

Takođe, bio je aktivan književni novinar. Godine 1848., depresivan i u očajanju, Po pokušava samoubistvo. Nakon toga je nakon zabave na putu novoj zaručnici nestao na tri dana. Pojavio se u vrlo čudnom stanju u Baltimoru, gde je na kraju i preminuo 7. oktobra 1849. godine.

Similar Posts