Ludvig van betoven

Na današnji dan 27.04.

1810. – Ludwig van Beethoven na današnji je dan komponovao minijaturu Za Elizu, koja je bila rođendanski dar devojčici, baš na njen rođendan jer je zaboravio kupiti poklon.

Rođen je 16. decembra 1770. godine u nemačkom gradu Bonu, a dan kasnije je kršten, pa se često kao dan njegovog rođenja uzima 17. decembar. Bio je najstarije od troje dece Johana i Marije Magdalene van Betoven. Otac mu je bio muzičar sklon opijanju, koji ga je naučio da svira klavir i violinu. Kao dete je često morao da se povinuje očevim željama da svira za njega i njegovo pijano društvo usred noći, a ako bi odbio, otac bi ga pretukao. Kako je odrastao, Ludvig je shvatao da će morati da napusti porodicu i Bon ako želi da se usavrši kao kompozitor i muzičar.

Na današnji dan 27.04.

Još kao dvanaestogodišnjak bio je talentovan pijanista u sastavu dvorskog orguljaša Kristijana Gotloba Nefa. Dešavalo se čak i da Betoven preuzme Nefovo mesto crkvenog orguljaša kada je ovaj odsutan iz grada. Betovenovo prvo objavljeno delo, zbirka kompozicija za klavir, pojavila se 1783. godine. Četiri godine kasnije putuje u Beč, želeći da uči od Volfganga Amadeusa Mocarta, ali se nekoliko meseci kasnije vraća u Bon da brine o svojoj bolesnoj majci, koja ubrzo i umire. Nekoliko godina kasnije umire i njegov otac, a Betoven ponovo odlazi u Beč.

Mesečeva sonata

Gubitak sluha je znatno uticao na Betovenovo stvaralaštvo. Na početku svoje karijere je pisao kao kompozitor-klavijaturista vodeći računa o publici kojoj su dela namenjena. Kada je ogluveo, pisao je prvenstveno da udovolji sebi, svojim potrebama i željama.

Glavne teme njegovih kompozicija su aktuelna zbivanja i ideje tog vremena, kao što su Francuska revolucija, vera u bratstvo i jedinstvo, kao i iskrena ljubav prema prirodi i slobodnom životu.

Betoven je umro 26. marta 1827. godine u Beču. Za razliku od mnogih kompozitora tog vremena, Betoven je bio priznat i cenjen i za vreme svog života, a njegovo ime i njegova briljantna dela slave se i žive i dan danas.

Similar Posts