Na današnji dan 30.01. rođena je Vanesa Redgrejv, britanska pozorišna, filmska i TV glumica, dobitnica “Oskar”- a.

Danas je 30. januar

Vremeplov samo za žene

Na današnji dan 30.01.

1937. – Rođena Vanesa Redgrejv, britanska pozorišna, filmska i TV glumica, dobitnica “Oskar”- a

Kad se 30. januara 1937. završila predstava “Hamleta” u londonskom pozorištu Old Vik, slavni Lorens Olivije dao je znak publici da načas prestane da aplaudira i pomalo pompezno uzviknuo: – Večeras je rođena velika glumica! Lir je dobio kćerku!
Lira je u predstavi glumio ugledni britanski glumac Majkl Redgrejv, a njegova tek rođena devojčica dobila je ime Vanesa.
Vanesa Redgrejv velika filmska i pozorišna glumica, dobitnica Oskara i Zlatnog globusa, nagrada Toni, Emmy i Olivier, ali i glasna politička aktivistkinja levičarskih uverenja koja se zalagala za radničku revoluciju, Organizaciju za oslobođenje Palestine i IRA.

Adolf Hitler

Na današnji dan 30.01.

2006 – Umrla je Koreta Skot King, supruga Martina Lutera (Luther) Kinga, koja je posle njegove smrti postala lider borbe za rasnu jednakost u SAD.
(Merion, 27. 04. 1927 – Meksiko Siti, 30. 01. 2006)

Na današnji dan 30.01.

2015. – Umrla Džeraldin Mekjuan, britanska pozorišna, filmska i TV glumica

Glumica je bila najpoznatija po ulozi gospođice Marpl u televizijskim filmovima rađenim po detektivskim romanima Agate Kristi.

Glumila je u filmovima “Robin Hud : princ lopova”, “Henri Peti”, “Vašar taštine” i drugim.

Dobitnica je brojnih nagrada i imala veliki broj uloga na filmu, televiziji i u pozorištu.

(Old Vindzor, 09. 05. 1932 – London, 30. 01. 2015)

 

Amrita (na sanskrtu ‘besmrtna’) je rođena 30. januara 1913. godine u Budimpešti.

Amrita Šer-Gil danas se smatra najeminentnijom indijskom slikarkom i jednom od najznačajnijih umetnica sveta s početka 20. veka. Ponekad je nazivaju „indijskom Fridom Kalo“ čija dela stoje rame uz rame sa najvećim genijima bengalske renesanse.

Rođena je u Budimpešti, u porodici oca Indijca i majke Jevrejke iz Mađarske. Od malena je bila okružena bogatstvom jer je otac pripadao vladajućoj, aristokratskoj kasti u Indiji, a majka bila poznata operska pevačica. Porodica se preselila u Indiju i devojčica je odrastala pod velikim uticajem kulture te zemlje.

Pre osme godine, Amrita je svirala klavir i violinu, a od devete godine je držala i koncerte zajedno sa svojom mlađom sestrom. Iako je slikala od četvrte godine, od osme je dobila tutore. Jedno vreme je pohađala i umetničku školu u Firenci pa se u njenom kasnijem radu video i uticaj italijanskih majstora.

Kada joj je bilo 16 godina Amrita je sa majkom otišla u Pariz da nastavi svoje školovanje. Posećivala je umetničke ateljee, družila se sa slikarima i uskoro otkrila čitav jedan svet raskoši i poroka koji joj je pre toga bio stran. Međutim, nakon burnih godina provedenih u Parizu, Amrita je krenula da preispituje svoj život. Zapisi govore da je mučila velika čežnja za Indijom i da je govorila da samo tamo može zaista da stvara.

„Mogu da slikam samo u Indiji. Evropa pripada Pikasu, Masisu, Braku… Indija pripada samo meni“, napisala je u jednom pismu.

I tako se do 1937. godina potpuno okrenula slikanju života Indijaca, onakvih kakvim ih je ona videla.

Amrita Šer-Gil je kremirana 7. decembra 1941. godine. Njen pepeo zauvek počiva u njenoj voljenoj Indiji u kojoj su njena dela proglašena nacionalnim blagom.

Similar Posts