05. oktobar

Na današnji dan 5. oktobar (listopad)

5. oktobar (5.10.) je 278. dan u godini po gregorijanskom kalendaru (279. u prestupnoj godini). Do kraja godine ima još 87 dana.

1954 — Ujedinjeno Kraljevstvo, SAD, FNR Jugoslavija i Italija su potpisale Londonski sporazum o ukidanju Slobodne zone Trsta i dodeli zone B i manjeg dela zone A Jugoslaviji, a većeg dela zone A sa gradom Trstom Italiji. Ponovo su izigrani naivni ljudi koji su mislili da demonstriranjem nezadovoljstva mogu nešto da postignu. Uzvikivali su: “Život damo, Trst ne damo!”

2000 — Demonstracije 5. oktobra 2000. — posle neuspelih pokušaja policije da suzavcem rastera stotine hiljada demonstranata u centru Beograda, koji su protestovali zbog poništavanja predsedničkih izbora, građani su ušli u Saveznu skupštinu, a nešto kasnije i u zgradu državne Radio televizije Srbije. Pod pritiskom masa Slobodan Milošević, desetogodišnji neprikosnoveni lider Srbije i SR Jugoslavije, sledećeg dana je priznao izborni poraz od kandidata Demokratske opozicije Srbije, Vojislava Koštunice. Skoro su dve decenije prošle… Nadali smo se… Još uvek se nadamo…

1940 — Rošena je Milena Dravić, srpska glumica. († 2018)

Preminula Milena Dravić

 

1973 — Milunka Savić, srpska heroina Balkanskih i Prvog srpskog rata. (* 1888)

Na današnji dan 5. oktobar

2011. – NJegova svetost patrijarh srpski Irinej uveden je u tron srpskih patrijarha u Pećkoj patrijaršiji na Kosovu i Metohiji, kao 45. poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Na današnji je dan 1582. godine u Italiji uveden Gregorijanski kalendar. Osim Španjolske, Portugala te Italije, ostale katoličke zemlje nisu ga koristile sve do 1584. Protestanti su odbijali prijeći na novi kalendar i ostali su vjerni Julijanskom do 1700. godine kada su napokon prihvatili “poboljšanu” verziju.

Godine 1962. legendarna četvorka objavila je svoj prvi singl „Love Me Do” koji je postao jedna od najvećih uspješnica s ploče „Please, Please Me”. Pjesmu su skomponirali Lennon i McCartney. Dečki iz Liverpoola tada su počeli pisati novo poglavlje glazbene povijesti.

Od poznatih ličnosti na današnji dan rođeni su: francuski filozof Denis DiderotLouis Lumiere, jedan od poznate braće koji su 1895. napravili prvi film; Brian Johnson, bivši glavni vokal grupe Geordie koji se proslavio prelaskom u popularni rock bend AC/DC. Rođendane dijele i glumci Glynis Johns Pretoria (Mary Poppins), David Baldwin i Kate Winslet te pop glazbenik Bob Geldof i producent Clive Barker.

Similar Posts