Broj PI

Oboren rekord: Žena izračunala 31 bilion decimala broja Pi

Zaposlena u kompaniji Google, Ema Haruka Ivao postavila je novi rekord izračunavši 31 bilion decimala broja Pi.

Dosadašnji rekord bio 22 biliona decimala. Pi je broj koji odražava odnos obima i prečnika kruga ili kao odnos površina kruga i kvadrata nad njegovim poluprečnikom. Njegove prve cifre 3,14 poznate su, ali je broj beskonačno dug.

Japanska naučnica zaposlena u Guglu otkrila je nove decimale uz pomoć Gugl usluge Cloud.

Utvrđivanje decimalnih nastavaka broja vrlo je komplikovano jer broj ne sledi nikakav obrazac.

Pi se koristi u mnogim naukama, od fizike do istraživanja svemira, jer se uz njegovu pomoć obavljaju računanja talasa, krugova ili cilindara. NASA je tako uz pomoć tog broja izračunala veličinu padobrana potrebnog za spuštanje rovera na površinu Marsa ili trenutak u kojem svemirska letelica mora da zakoči kako bi ušla u orbitu oko planete.

Traganje za sve dužim nizom decimala je fascinacija za mnoge matematičare.

Iwao kaže da je izračunavanje “pojelo” 170TB podataka i trebalo je 121 dan da ga 25 virtuelnih računara dovrše.

Pi ili Ludolfov broj je matematička konstanta, čija je približna vrednost 3,14159, a definiše se kao odnos obima i prečnika kruga ili kao odnos površina kruga i kvadrata nad njegovim poluprečnikom. Budući da ima široku primenu u matematici i fizici, broj Pi je predmet fascinacije ljubitelja ovih nauka.

“Još sam uvek iznenađena”, kaže Iwao koja u Guglu radi protekle tri godine.

“Još se navikavam na stvarnost. Svetski rekord je stvarno bio težak…Tom broju nema kraja, volela bih da probam još više decimala”, kazala je.

Da bi se pročitao tako dugačak broj trebali bi 332.064 godina.

U 2010. Nikolas Sze je uz pomoć Yahoo oblaka izračunao da je bilijardita decimala broja Pi – nula, što je posao za koji bi standarni računar potrošio 500 godina. Ali, nije izračunao decimale između do sada poznatih i te nule.

Hvala sajtu: National Geographic

Similar Posts