Piletina sa povrćem

Piletina sa povrćem i domaći široki rezanci – recept

Sastojci:

– 800 g rastančirane piletine
– 1 mala žl. soli
– 1 dcl. ulja
– 2 luka
– 2 rajčice
– 2 mrkve
– peršin

 REZANCI:
– 2 vel. žl. ulja
– 2 vel. žl. vode
– 250 g brašna
– 2 jaja
– prstohvat soli

Piletina sa povrćem i domaći široki rezanci

Priprema:

Ulje, vodu, jaja i sol promiješati pa dodati brašno i umijesiti loptu tijesta. Pokriti na 10 minuta pa razvaljati u krug tanko na pobrašnjenoj podlozi. Rezati široke rezance pa svakih nekoliko centimetara podignuti rezance i ostaviti da se tako suše do upotrebe.

Piletinu oprati i oguliti kožu. Luk i rajčicu nasjeckati, mrkvu narezati na kolutove. Na ulju pirjati posoljeni luk i mrkvu 10 minuta, dodati meso pa podliti sa 1,5 dcl vode, tek toliko da malo dođe do mesa. Piletinu okretati više puta. Za 5 minuta dodati rajčicu i podliti opet sa 1,5 dcl vode. Ponavljati radnju i podlijevati još 4-5 puta a kada ste zadovoljni gustoćom umaka maknuti sa vatre.

Rezance skuhati kratko oko 2 minute, čim isplivaju kuhati još minutu i procijediti pa poslužiti. Posipati sa svježim peršinom

Piletina sa senfom i mladim krumpirom

Lekovitost

Piletina je u svetu vrlo popularna namirnica zahvaljujući izvrsnom ukusu, nutritivnoj vrednosti i pripremi na bezbroj načina. Kao meso, piletina predstavlja primarni izvor proteina, a odlična je zamena za crveno meso tokom cele godine.

Studije su pokazale da starija populacija ima smanjen unos proteina, stoga konzumacija pilećeg mesa značajno može poboljšati njihovo zdravstveno stanje. Ljudi koji jedu meso, ali žele smanjiti unos masti, trebali bi jesti piletinu. Najmanji sadržaj masti je u pilećim prsima, a prisutna mast ima manje zasićenih masnih kiselina. Uklanjanjem kože s mesa takođe se smanjuje i udeo zasićenih masti.

Piletina je dobar izvor vitamina B kompleksa koji održavaju metabolizam dobijanja energije. B vitamini se nalaze kao kofaktori enzima. Takođe optimizuje krvni šećer i štiti od raka.

Piletina je dobar izvor selena, koji je vrlo značajan za ljudsko zdravlje. Esencijalan je za nekoliko komponenata u glavnim metaboličkim putevima, uključujući hormonalni metabolizam, antioksidativni sistem i imunološke funkcije.

Hvala sajtu: sasinakuhinja

Similar Posts