fizičko kažnjavanje

Fizičko kažnjavanje, batine, počinju onda kada pamet stane.

Fizičko kažnjavanje

Pravo na fizičko kažnjavanje je pravo jačeg, a ljudska prava služe upravo tome da se neutrališe nasilje, koje je zapravo fizičko kažnjavanje čak i onda kad ima racionalizovani razlog.

Uostalom, ako su batine tako korisne za decu, zašto se ne bi primenjivale i na odrasle? Zašto nije dozvoljeno tući odrasle, a decu se sme?

Ako batine služe da nauče decu šta je dobro, a šta loše, šta je štetno… da li postoji ijedno dete koje može da napravi štetu kakvu može da napravi odrastao čovek? Deca mogu da slupaju prozor, odrasli lupaju ratovima cele države, deca mogu da koriste drogu, koju im prodaju odrasli, deca mogu da se potuku, ali nikada tako kao što to odrasli rade ili ako im to uspe, onda je to zato jer su od odraslih videli kako se to radi. Zar onda nije logičnije da se batine primenjuju na one koji su opasniji po društvo, one koji svojim ponašanjem mogu da izazovu mnogo veću nesreću no ijedno dete – na odrasle.

Ako roditelji batinama žele dobro svojoj deci, zašto nisu tako „dobri” i prema odraslima. Zašto bi zakon zabranjivao da se tuku jači, a dozvoljavao da se tuku slabiji – deca?

Što se tiče izreke da je „batina iz raja izašla”, tačno je to, samo što niko ne primećuje ključni glagol – izašla. Izašla je iz raja, jer joj tamo nikada mesto nije ni bilo.
Što se tiče problema u parkiću, dvorištu, školi… Treba razgovarati. Ne rukama, rečima. Ali dete treba naučiti i da se brani od fizičkog nasilja, kao i odrasli, tako i deca imaju pravo na samoodbranu. Najbolje za svu decu, ali i za odrasle, je – razgovor. Ali, ne samo onda kada se pojavi problem, razgovarati treba uvek.

Kao i odrasli, tako i deca imaju pravo na samoodbranu.

Batine služe da zamene reči, odnosno kad usfale reči, počne da se govori rukama, silom. E, tu bih ja podsetila na Nušića koji je napisao da jezik čoveku služi da pamet svoju iskaže, a kad pameti nema, tada mu jezik ni ne treba. Fizičko kažnjavanje, batine, počinju onda kada pamet stane.

Fizičko kažnjavanje

A, svi oni koji podržavaju vaspitavanje batinama bi morali da razmisle kako objasniti deci da odrasli smeju da se biju i da biju, a deca to ne smeju. Da kada odrasli biju i kada se biju, to je dobro, al’ kad dete digne ruku na nekoga, to ne valja.

Najčitanija srpska blogerka, autorka bestselera „Osmeh za svaki dan”
Jelica Greganović

Similar Posts