Saudijkama omogućeno putovanje bez dozvola

Saudijkama omogućeno putovanje bez dozvola

Saudijski pasoš treba se izdati bilo kojem građaninu koji preda zahtjev, a svaka osoba iznad 21 godine ne treba dozvolu za putovanja.

Saudijska Arabija je donošenjem niza kraljevskih uredbi počela dozvoljavati odraslim ženama putovanje bez dozvole, te im omogućila veću kontrolu nad porodičnim pitanjima, objavila je u utorak državna novinska agencija SPA.

Rijad se dugo suočavao s međunarodnim kritikama zbog statusa saudijskih žena, prenosi Hina.

Grupe za ljudska prava upozoravaju da se žene uglavnom tretiraju kao građanke drugog reda. Moraju tražiti pristanak muškarca skrbnika u donošenju važnih odluka kroz cijeli život, bez obzira na svoju dob.

Saudijkama omogućeno putovanje bez dozvola

Vlasti su počele ukidati ograničenja posljednjih godina.

U Srbiji zakon dozvoljava svim punoletnim građanima da poseduju putnu ispravu. Problem je u tome što je zavladao neki “Balkanski sindrom”. Žena ili ne radi, ili radi ali svaki dinar pravda mužu. Teško da će “protraćiti” 3.600,00 dinara za putne isprave, kamoli da pomisli na odlazak na more ili neku od evropskih prestonica. Da li ste propratili ovaj “trend”?

Ukidanje ograničenja

Prošle godine su ukinuli zabranu po kojoj ženama nije bila dopuštena vožnja automobila. Nizom kraljevskih uredbi ranije ovog mjeseca urušava se takav sistem jer je kraljevstvo pod povećanim nadzorom zbog narušavanja ljudskih prava.

Saudijski pasoš treba se izdati bilo kojem građaninu koji preda zahtjev za isti, a svaka osoba iznad 21 godine ne treba dozvolu za putovanja.

Po prvi put garantiraju ženama pravo da prijave rođenje djeteta, podnesu zahtjev za brak ili rastavu, zatraže službene porodične dokumente ili postanu skrbnice maloljetnicima.

Saudijske novine objavile su da je više od 1.000 žena iz Istočne pokrajine u Saudijskoj Arabiji u ponedjeljak otputovalo bez dozvole skrbnika u, čini se, prvoj implementaciji novih pravila.

Hvala: balkans.aljazeera.net

Similar Posts