Velika Gospojina

Velika Gospojina – Uspenije Presvete Bogorodice se slavi 28. avgusta, odnosno 15.08. po Julijanskom (starom) kalendaru.

Gospod koji je na Sinaju zapovedio petom zapovešću: „Poštuj oca svoga i mater svoju” (5. Mojs. 5, 16), pokazao je primerom Svojim, kako treba poštovati roditeljku svoju. Viseći na krstu u mukama, On se seti Matere Svoje i pokazujući na apostola Jovana reče joj: „Ženo, eto ti sina! Potom reče učeniku: Eto ti majke!” (Jn 19, 26-27) I tako zbrinuvši Svoju Majku, On izdahnu.

Velika Gospojina

Jovan imaše dom na Sionu u Jerusalimu, u koji se nastani i Bogorodica i osta da živi do kraja svojih dana na zemlji. Svojim molitvama, blagim savetima, krotošću i trpeljivošću ona mnogo pomagaše apostolima Sina svoga. Uglavnom sve vreme do smrti provela je ona u Jerusalimu obilazeći često ona mesta, koja su je podsećala na velike događaje i na velika dela Sina svoga. Naročito je često pohodila Golgotu, Vitlejem i goru Jeleonsku.

Danas je veliki praznik

Od njenih dužih putovanja pominje se njena poseta svetom Ignjatiju Bogonoscu u Antiohiji, poseta svetom Lazaru četvorodnevnom, episkopu kiparskom, poseta Svetoj Gori koju je ona blagoslovila, i bavljenje u Efesu sa svetim Jovanom za vreme velikog gonjenja hrišćana u Jerusalimu.

U svojoj starosti ona se često molila Gospodu i Bogu svome na Jeleonskoj gori, na mestu Vaznesenja Njegova, da je što pre uzme iz ovoga sveta. Jednom prilikom javi joj se arhangel Gavril, i objavi joj, da će kroz tri dana biti upokojena. I dade joj angel Božji jednu granu palmovu, koja će se nositi pri njenom sprovodu.

S velikom radošću ona se vrati domu poželevši u srcu, da još jedanput u ovom životu vidi sve apostole Hristove. Gospod joj ispuni ovu želju, i svi apostoli, nošeni angelima i oblacima, najedanput se sabraše u dom Jovanov na Sionu. Sa velikom radošću vide ona svete apostole, ohrabri ih, posavetova i uteši; potom mirno predade duh svoj Bogu bez ikakve muke i bolesti telesne.

Velika Gospojina

Apostoli uzeše kovčeg s telom njenim, od koga izlažaše aromatni miris, i u pratnji mnoštva hrišćana preneše u vrt Getsimanski u grobnicu svetih Joakima i Ane. Od zlobnih Jevreja zaklanjaše ih oblak po Promislu Božjem. Neki sveštenik jevrejski, Atonije, dohvati rukama kovčeg u nameri da ga preturi, ali u tom času angel Božji odseče mu obe ruke. Tada on zavapi apostolima za pomoć, i bi isceljen pošto izjavi svoju veru u Gospoda Isusa Hrista.

Apostol Toma beše izostao, opet na Božjem Promislu, da bi se tako opet otkrila jedna nova i preslavna tajna o Presvetoj Bogorodici. Trećeg dana stiže i on, i poželi da celiva telo Presvete Prečiste. No kada apostoli otvoriše grob, nađoše samo plaštanicu, a tela ne beše u grobu. Toga večera ona se javi apostolima – mnoštvom angela okružena, i reče im: „Radujte se, ja ću biti s vama navek”. Ne zna se tačno, koliko stara beše Bogorodica u vreme uspenija svoga, ali preovlađuje mišljenje, da je bila prešla šezdeset godina svoga zemnog veka.

Čudotvorne ikone

Čudotvorna ikona Presvete Bogomatere, zvana “Čajnička Krasnica”
Čudotvorna ikona Presvete Bogomatere, zvana U varoši Čajniču u Bosni na današnji dan Uspenja Presvete Bogorodice biva veliki crkvenonarodni sabor i praznik pred čudotvornom ikonom Presvete Bogomatere, zvanom “Čajnička Krasnica”, tj. Predivna i Prekrasna (Lepotica), koja se u čajničkoj crkvi Bogorodičinog Uspenja nalazi još iz drevnih vremena.

Školski kalendar – Srbija

Čudotvorna ikona Presvete Bogorodice u manastiru Malevi na Peloponezu
Manastir Presvete Bogorodice zvani Malevi nalazi se na gori Parnonu (Malevon) na jugoistočnoj strani Peloponeza, u oblasti zvanoj Kinurija. Poreklom je još iz osmog veka. U blizini ovoga manastira, ili možda i u njemu samom, podvizavao se u ranija vremena Sveti Nil Mirotočivi (njegov spomen 12 novembra) i svojim podvizima, molitvama i suzama natopio i obradio zemlju ovoga kraja. Današnji pak manastir podignut je 1616. godine, i tokom turskog ropstva više je puta bio pljačkan, paljen i rušen, ali je opet bio iznova obnavljan. Služio je kao pribežište pravoslavnom narodu ovoga kraja u teška vremena agarjanskog ropstva. Od godine 1949., kada je poslednji put obnovljen, pretvoren je u ženski manastir i takav je i do danas.

 

Čudo Presvete Bogorodice na izvoru (vodici) u Bačkom Petrovom Selu
U Bačkom Petrovom Selu postoji iz davnina jedan čudotvorni izvor (tj. bunar sa vodom), nazvan od naroda “Vodica Presvete Bogorodice”. Od ove svete vodice desilo se tokom vremena više čudesnih isceljenja, osobito od bolesti očiju. Jedno takvo čudo desilo se 1926 godine, kada se iscelio jedan slep čovek, pošto se sa verom i pobožnošću umio ovom svetom vodicom. Najskorije čudesno isceljenje desilo se 1975 godine, na praznik Pokrova Presvete Bogorodice, kada se iscelio na tom mestu dvanaestogodišnji dečak Miloš iz Novog Sada, koji je bolovao od bolesti krivljenja kičme. Godine 1969 podignuta je kraj ove svete vodice mala ali lepa crkvica posvećena Uspenju Presvete Bogorodice. Na praznik Uspenja Bogomatere na ovom čudotvornom mestu biva veliki narodni molitveni sabor.

 

Similar Posts