Palermo

Palermo je veoma originalan italijanski grad i ujedno najveći na Siciliji.

S jedne strane je izvanredan spoj mističnih vizantijskih mozaika, arapskih kupola, katedrale sa grobovima normanskih kraljeva i nemačkih imperatora, baroknih crkava i palata a s druge grad sa najnižim dohotkom po glavi stanovnika i najvećom stopom nezaposlenosti u celoj Italiji. Takođe i grad sa siromašnim naseljima usred starog grada i bezličnim stambenim „kutijama“ na periferiji.

Deo čarolije ovog grada su i Tunel ljubavi i crkva Svete Rozalije, tihi muzeji i vrlo bučna luka, pijaca i komercijalni centar Conca D’ Oro…

Stranom turisti Palermo nudi upoznavanje sa svetom koji je milenijumima izmešan različitim istorijskim i kulturnim slojem, svetom prepunim protivrečnosti ali ipak fascinantnim.

Nalazi se na obali Tirenskog mora, tamo gde lokalni stanovnici u osvit zore love ribu za prodaju. Centralna pijaca oduševljava asortimanom a sveže pecivo raduje čula mirisa.

Palermo

Turiste na Siciliji posebno cene jer im oni donose dohodak i zato se ne treba bojati ni ozloglašene mafije. Naravno, noću nisu poželjne individualne šetnje po zapuštenim kvartovima ali ukoliko se prate jednostavna pravila sigurnosti, odmor u Palermu će se pamtiti samo po pozitivnom.

Ne može se reći da je grad baš pogodan za odmor jer nema plaže osim nekoliko manjih šljunkovitih uvala. Najpopularnija plaža je u Mondelu, najbližem predgrađu, od centra udaljenom oko 9 km. Prostire se u dužini od oko 2 km u slikovitom zalivu okruženom planinama. Oko plaže su skoncentrisani brojni hoteli, privatne vile i niz restorana i tratorija. Nešto dalje je plaža Teracini, moderna i komforna a potom sledi Monreale sa ogromnim akvaparkom.

Palermo

Najvažnije letovalište je Ćefalu, poznato po svojim crkvama i mozaicima kao i po šarenim ribarskim čamcima privezanim uz samu obalu. Gradić je veoma originalan i atraktivan, ispunjen živim italijanskim temperamentom.

Mnogobrojne prodavnice suvenira prodaju prekrasnu sicilijansku keramiku i lutke u obliku nekadašnjih ritera a natpisi i imena radnji su napisani na prelepim keramičkim tablama. Ćefalu je udaljen od Palerma oko 70 km.

Similar Posts