Tegobe tokom menstrualnog ciklusa

Tegobe tokom menstrualnog ciklusa. Kako ih ublažiti?

Bolne menstuacije češće se javljaju kod mladih djevojaka i primarno nastaju uslijed pada hormona u organizmu koji dovodi do stezanja materice, time i grčevitih bolova. Ova pojava, posebno u mlađoj životnoj dobi je potpuno normalna, a može da se ublaži ili riješi uz primjenu odgovarajuće terapije i promjenama u životnim navikama.

Trudnoća nakon četrdesete

Drugi uzrok nastanka bolnih menstuacija jesu medicinska stanja poput jakih i dugotrajnih upala, ali i stanja kao što su endometrioza, polip materice i sl., a koja se ublažavaju i rješavaju odgovarajućom terapijom koju savjetuje ginekolog.

Pojava mjesečnih tegoba je prilično česta pojava koja se zahvaljući savremenim načima liječenja dosta uspješno rješava. Sa druge strane, u većini slučajeva, jaki bolovi koji su pratilu menstrualni ciklus nestaju nakon prve trudnoće i porođaja.

Kako da ublažimo tegobe tokom menstrualnog ciklusa?

TERAPIJA

Jedan od najbržih načina da se ublaže bolne menstruacije jeste upotreba sredstva za oralnu kontracepciju, ali obavezno uz prethodni pregled i saglasnost i recept od strane ginekologa. Kontraceptivne pilule pokazale su se kao vrlo uspješan metod ublažavanja bolova, ali i pomoći kod neredovnih menstrualnih ciklusa.

Ovdje je važno napomenuti da su ranije postojala različta uvjerenja o sigurnosti upotrebe kontraceptivnih pilula. Današnja, moderna farmaceutska industrija proizvodi sredstva za oralnu kontracepciju sa vrlo niskim sadržajem hormona, koji su izbalansirani i praktično dovedeni do savršenstva. Ipak, kao i kod bilo koje druge terapije, preporučuju se pregled i konsultacije sa ginekologom koji će pacijentici preporučiti najbolji proizvod.

MOŽEMO POMOĆI I SAMI SEBI

Naravno, postoji mnogo dobrih savjeta koji su se pokazali izuzetno korisnim u ublažavanju simptoma bolnih menstruacija. Tokom trajanja ciklusa savjetovala bih izbjegavanje kofeina i nikotina. Ove dvije supstance uzrokuju kontrakciju krvnih sudova umanjujući vrijednosti kiseonika u krvi što izaziva veoma bolne grčeve.

Ulje noćurka vam može pomoći kod PMS-a. U njemu se nalazi gama-linolenska kiselina (GLA), nezasićena esencijalna masna kiselina, koja često nedostaje ženama koje pate od PMS-a.

Takođe, preporučuje se fizička aktivnost u danima prije menstruacije, tokom nje mirovanje uz blagu masažu trbuha, a pacijentice izuzetno djelotvornim smatraju i tople obloge.

Novije studije pokazuju da je redovna upotreba magnezijuma, posebno nekoliko dana prije ciklusa u dozi od 300 mg dnevno, izuzetno djelotvorna u ublažavanju boli jer magnezijum dovodi do opuštanja mišića.

Takođe, preporučuju se vitamini C i B kompleks.

Pojedinim devojkama pomaže akupunktura i neki od fizikalnih tretmana, a preporučuje se i dijeta sa malo masti i dosta ugljenih hidrata.

 

Similar Posts