U kafiću Zvuci srca

U kafiću Zvuci srca ugostiće vas mladi s blagim smetnjama u mentalnom razvoju

U Čuburskoj 12 u Beogradu nedavno je otvoren prvi kafić u kom rade mladi sa blagim smetnjama u mentalnom razvoju. Prostor je obezbedio Grad Beograd, a opremilo ga Ministarstvo za rad. Nosi ime Zvuci srca.

Radiće njih 15, koji imaju od 18 do 35 godina, a o zaposlenima se pobrinula organizacija Dečje srce.

U kafiću Zvuci srca

Ono što je interesantno je da oni neće izdavati fiskalni račun, a svi gosti će ostavljati iznos koji smatraju da treba da ostave ili koliko su u mogućnosti u kutijicama na stolovima kafića.

Direktor organizacije Dečje srce Goran Rojević kaže da je ideja potekla iz njihove osamnaestogodišnje želje, koliko postoji ta organizacija, da osobe sa smetnjama u mentalnom razvoju same o sebi razbijaju predrasude kroz najdirektnije kontakte sa sugrađanima.

Zvuci srca – ime je dobijeno po istoimenoj muzičkoj grupi koju čine osobe sa smetnjama u mentalnom razvoju, a koje će svako veče će od 6 do 8 zabavljati goste, priča. “A prvenstveno će se oni zabravljati, naši konobari, naši šankeri i ovo je za njih ljubav i želja da pokažu šta znaju i da ih naši sugrađani gledaju iz jednog drugačijeg ugla”, navodi Rojević.

U kafiću Zvuci srca

Kaže da su u pregovorima sa Nacionalno službom za zapošljavanje da preko njih budu zaposleni. Inače, oni će biti plaćeni preko Nacionalne službe.

Rojović priča da je ovo velika stvar ne samo za mlade tu zaposlene, već i za njihove roditelje. Dolaze tu bake i deke i rođaci, dolaze da ih podrže, priča. “Ne zna se za koga je to veća radost – za samu osobu sa smetnjama u mentalnom razvoju ili za porodicu”.

Svetski dan osoba sa daunovim sindromom

Građani su, navodi, potpuno otvoreni. Sve više nam dolaze roditelji sa decom, pa se čini da mališani time dobijaju i neke životne lekcije, kaže Rojević.

Mislim da će šira zajednica, videći njihove potencijale – neki hoteli, neki restorani – poželeti da neki od mladih ljudi koji ovde rade budu i u njihovom lokalu, kaže. “Ipak su ovo zaštićeni uslovi za njih, mi bismo voleli da ih vidimo u otvorenoj zajednici”.

U kafiću Zvuci srca

Rojović kaže da imaju pozive iz gradova u unutrašnjosti sa željom da se slično pokrene i u manjim sredima. Očekuje da će se to dogoditi, nakon dogovora sa Ministarstvom.

“Mislim da su ovo jedini zaposleni u Srbiji koji posle radnog vremena ne žele da idu kući, koji nas mole da ostanu što duže… I oni su takvi da svaki trenutak njihovog kontakta, sa bilo kojim građaninom u lokalu – to čini nestvarnu sreću kod njih, nestvarno zadovoljstvo… I ta ljubav koja vlada je ključ u opštem funkcionisanju”, zaključuje Rojević.

Similar Posts