Zašto pomeramo časovnike

Zašto pomeramo časovnike? SamoŽena.com uvek ima spremne odgovore na ovakva pitanja.

Zašto pomeramo časovnike

Ni danas ne postoji jedinstven, planetarni sistem prelaska na dogovoreno vreme i države to obično rešavaju lokalno – uglavnom se tokom izabranog vikenda časovnici pomeraju za jedan sat, ali je u nekim zemljama to pomeranje samo pola sata.

U Evropi, bez Islanda i Rusije, postoji takozvano evropsko letnje računanje vremena, koje se ukazno koristi i u Srbiji. Ono podrazumeva da se časovnici pomeraju svake poslednje nedelje u martu i novembru, prvo sa 2 na 3 sata, a potom, s jeseni, obrnuto.

Danas na svetu čak 110 od 192 države koristi letnje ukazno vreme (daylight saving time).

Ono se ne koristi u Kini, Japanu, Južnoj Koreji i širom afričkog kontinenta, gde ova mera nikad nije stekla širu popularnost.

No, u većem delu razvijenog sveta ovaj dogovor se smatra zgodnim načinom da se u letnjim mesecima, kad sunce prirodno zalazi kasnije, dnevna svetlost duže „zadrži“.

Ova naizgled rutinska radnja u praksi ima posledice koje vam možda nikada nisu pale na pamet. Zašto je, i da li nam je uopšte, sat vremena spavanja manje u martu zaista potrebno?

Svakog poslednjeg vikenda u oktobru sa letnjeg ukaznog se vraćamo na prirodno, zimsko računanje vremena:)

Poslednjeg vikenda u oktobru mesecu pomeramo časovnike unazad, ili to umesto nas urade kompjuterski procesori, te se tako vraćamo na zimsko, prirodno računanje vremena.

To je zato što svakog poslednjeg vikenda u martu pomeramo sat u suprotnom smeru i koristimo takozvano letnje ukazno vreme. To je pitanje koje je regulisano zakonom u većini evropskih zemalja.

Međutim, zašto se uopšte koristi ukazno vreme?

Ideja o uvođenju ukaznog vremena zasnovana je na astronomskoj okolnosti da u januaru sunce izlazi oko 8 sati, a zalazi oko 16, dok u julu, kad je dan znatno duži, izlazi pre 5, a zalazi posle 21 sat. Budući da ljudi svoje dnevne aktivnosti započinju u isto vreme tokom cele godine, obično oko 7 sati, sredinom leta se tako „gubi“ skoro dva sata dnevnog svetla.

Zašto pomeramo časovnike

Zato što je to palo na pamet gospodi Džordž Vernon Hadsonu i Vilijam Viletu:)…>>

Similar Posts