bijelo dugme

1.1.1974 – Rođeno je Bijelo dugme.

VIS Jutro iz Sarajeva zvanično je 1. januara 1974. godine postao Bijelo dugme. Krštenje se formalno dogodilo na grupnom koncertu dočeka Nove godine u Skenderiji, na kojem su i oni nastupili.

Tadašnju postavu činili su: Goran Bregović (gitara), Željko Bebek (vokal), Ipe Ivandić (bubnjevi), Vlado Pravdić (klavijature) i Jadranko Stanković (bas), ali ga je poslije nekoliko mjeseci smijenio Zoran Redžić.

Ako niste znali: Osnivači grupe Jutro, ritam gitarista Ismet Nuno Arnautalić i Goran Bregović, nešto ranije razišli su se u muzičkim idejama i prekinuli suradnju koju su počeli u jesen 1971.

Očigledno je: Bregović se autokratski nameće na čelo grupa u kojima radi, ali – vrijeme je pokazalo – on je lider koji zna što hoće i koji ostvaruje najbolje rezultate. Dakle, s obzirom da je Arnautalić bio taj koji je odredio naziv benda, nedugo po svom odlasku ostatku ekipe nije više dopuštao da ga nastave koristiti. No, važna je bila i činjenica da je u Ljubljani još od 1970. djelovao rock sastav koji se također zvao Jutro.

Zbog toga je Bregović, već tada ponesen nekim svojim novim muzičkim idejama i vrlo ozbiljnim ambicijama, odlučio da oni trebaju dobiti atraktivan i neobičan naziv koji će odmah zagolicati pažnju publike. Tako je za ime grupe spontano odabran dio naslova njihove već prilično poznate pjesme iz razdoblja Jutra, “Kad bih bio bijelo dugme”.

Grupa se raspala zbog rata u bivšoj Jugoslaviji, a ponovo se okupila na oproštajnoj turneji 2005. u Sarajevu, Zagrebu i Beogradu.

Besplatni koncert kod Hajdučke česme 1977. i oproštajni koncert u Beogradu 2005. su jedni od najposećenijih koncerata na ovim prostorima.

Similar Posts