Radost čitanja: 63. Međunarodni beogradski sajam knjiga

Radost čitanja: 63. Međunarodni beogradski sajam knjiga od 21. do 28. oktobra

Međunarodni beogradski sajam knjiga jedna je od najstarijih i najvažnijih književnih manifestacija u regionu. Izdavači iz Srbije i najugledniji iz regiona na Sajmu predstavljaju svoju godišnju izdavačku produkciju.

63. Međunarodni beogradski sajam knjiga održaće se na Beogradskom sajmu od 21. do 28. oktobra, pod sloganom „Radost čitanja“.

Zemlja počasni gost je Kraljevina Maroko.

Sajam knjiga održava se na 30.000 kvadratnih metara izložbenog prostora i broj domaćih i inostranih izlagača raste svake godine. Ovogodišnji „Grad gost“ je grad Niš.

Najavljujući program ovogodišnjeg počasnog gosta, Kraljevine Maroka, prisutnima se obratio ambasador Kraljevine Maroka u Srbiji Mohamed Amin Belhaž. Rekao je da mu je drago što je njegova otadžbina prva arapska zemlja koja ima čast da bude počasni gost na ovom značajnom događaju. Istakao je da će učešće Kraljevine Maroko na ovogodišnjem Sajmu knjiga obeležiti produkcija marokanskih književnih dela; izdanja najznačajnijih nacionalnih izdavača; kao i serija tribina na štandu izgrađenom u originalnom marokanskom stilu. Na štandu će govoriti istaknuti i nagrađivani marokanski književnici i mislioci poput prof. Tahar Ben Želun; dr Abdela Busufa; i Sane Šairi.

– Ovo učešće je potvrda posebnih odnosa između Maroka i Srbije na kulturnom polju. To je obostrani izraz na najvišem nivou za gradnju mostova komunikacija između naroda obeju zemalja – istakao je NJ.E. Mohamed Amin Belhaž.

O programu Sajma knjiga govorila je Sanja Milić, urednik programa. Ona je naglasila da će Sajam knjiga i ove godine omogućiti posetiocima da se sretnu sa piscima, kritičarima i teoretičarima koji pripadaju našoj, ali i inostranoj književnosti. Istakla je da će gost ovogodišnjeg Sajma knjiga biti veliko ime marokanske književnosti, Tahar Ben Želun, dobitnik Gonkurove nagrade. Biće i pisci iz drugih zemalja: slovenački pesnik Robert Simonišek; američki pisac Piter Bret; portugalski pisac Valter Ugo Mai; i peruanski pisac i novinar Santjago Ronkaljolo. Domaći programi Sajma knjiga obuhvatiće dijaloško–tribinske celine i izložbe povodom obeležavanje značajnih jubileja u srpskoj književnosti – 200 godina od objavljivanja Vukovog rječnika; 120 godina od rođenja Desanke Maksimović; 125 godina od rođenja Miloša Crnjanskog; i 150 godina od rođenja Mihaila Petrovića Alasa.

Školski dan na 63. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga biće u četvrtak, 25. oktobra 2018. Pojedinačne ulaznice koštaće 250, a grupne 150 dinara. Sajam knjiga biće otvoren za posetioce od nedelje 21. oktobra od 10h.

Similar Posts