Brankica Stanković dobitnica svetske nagrade Posvećeni novinar

Autorka i urednica „InsajderaBrankica Stanković dobitnica je ovogodišnje nagrade „Posvećeni novinar“, koju dodeljuje Fondacija Mej Šidiak iz Libana. Mej Šidiak osnovala je Fondaciju koja podržava novinare širom sveta nakon što je sama jedva preživela pokušaj ubistva zbog kritika koje je iznosila kao novinarka.

Nagrada „Posvećeni novinar“ dodeljuje se od 2012. „profesionalcima koji ostvaruju izuzetan uticaj na društvene promene na lokalnom, regionalnom i međunarodnom nivou, koji su pokazali izuzetnu istrajnost u svom poslu i svoj život posvetili ostvarivanju izvanrednih ciljeva“.

Fondacija Mej Šidiak u obrazloženju navodi da su dobitnici njihovih nagrada „pojedinci koji su pokretali cele nacije svojim revolucionarnim pričama, sposobnošću da ruše barijere bez obzira na barijere, ograničenja, represivna pravila“. Priznanja se dodeljuju u pet kategorija, a u obrazloženju nagrade za posvećenost se navodi da se dodeljuje profesionalcima „koji su pokazali izuzetnu istrajnost u svom poslu i koji su svoj život posvetili ostvarivanju izvanrednih ciljeva“.

Brankicu Stanković izabrali su članovi Odbora Fondacije Mej Šidiak kako bi joj odali priznanje za „izuzetna istraživanja kriminala i političke korupcije u Srbiji“.

Mej Šidiak: „Nikada neću biti ućutkana“

Fondacija je bila način da Mej Šidiak nastavi da podržava slobodno novinarstvo nakon što je preživela pokušaj ubistva. U septembru 2005. godine ispod automobila novinarke libanske nacionalne televizije, nepopularne u svojoj zemlji zbog oštrih stavova protiv uticaja Sirije na politiku Libana postaljena je bomba. Prilikom ovog pokušaja ubistva izgubila je ruku i nogu. Uprkos tome nastavila da se bori za slobodno novinarstvo.
– Ja sam platila visoku cenu zbog svojih uverenja, ostala sam bez ruke i noge, ali oni koju su pokušali da me ućutkaju nisu uspeli! – poručila je Mej Šidiak kada su joj 2010. glavni urednici medija iz celog sveta dodelili nagradu „Heroj slobode medija“.

Mej Šidiak je dobitnica brojnih nagrada za novinarsku hrabrost, koje su joj, između ostalih, dodelili UNESCO; Međunarodna ženska medijska fondacija; a dodeljeno joj je i francusko odlikovanje „Legija časti“.

U februaru 2009. Mej Šidiak je napustila televiziju na kojoj je radila. Iste godine, na godišnjicu pokušaja ubistva, osnovala je Fondaciju čiji je slogan „Nastavi da govoriš istinu“.

Hvala sajtu: Insajder

Similar Posts