Dan zaljubljenih

Dan zaljubljenih: Sveti Trifun i Sveti Valentin – 14. februar

Sraćan Sveti Trifun svima koji slave i vinogradarima i Sveti Valentim, sve za ljubav i zaljubljene koji jesu, a drugi treba da nastoje da budu.

Ljubav je jedina prava istina u našem životu, a sve je drugo iluzija!

Pravoslavni vernici u Srbiji danas slave Svetog Trifuna, koji pada na isti dan kada se širom sveta slavi Dan zaljubljenih, u katoličkim krugovima Sveti Valentin.

Sveti Trifun

Veruje se da Sv. Trifun štiti sela i naselja od grada i poplava, odnosno da je čuvar vinograda i drugih useva od raznih štetočina. U vinogradarskim krajevima Vojvodine, Šumadije i Pomoravlja to je najveći vinarsko-vinogradarski praznik jer je Sv. Trifun zaštitinik i slava vinogradara i gostioničara.

Sveti Trifun rodio se u Kampsadi u Frigiji (Mala Azija). U žitiju piše da je od Boga dobio dar čudotvornog lečenja i uspeo je da isceli od zlog duha kćerku rimskog cara Gordija. Po povratku iz Rima razdelio je siromašnima sve dobijene carske darove i nastavio da u svom selu čuva guske. U vreme velikog progona odbio je da se odrekne Hrista zbog čega je ubijen 250. godine na današnji dan.

Osam razloga da slavite dan zaljubljenih!

Sveti Valentin

Rimokatolička crkva danas slavi uspomenu na utamničenog episkopa tersijskog Valentina.

Rimski car Klaudije Drugi je smatrao da su oženjeni muškarci loši vojnici i zbog toga je zabranio venčanja u čitavom carstvu. Uprkos naredbi, Valentin je venčao jedan zaljubljeni par zbog čega mu je 269. godine odsečena glava.

Legenda kaže da je Valentin pre smrti poslao oproštajno pismo slepoj tamničarevoj kćerki u kojem je bio žuti šafran u znak zahvalnosti za pažnju koju mu je ukazala. Bilo je potpisano “od tvog Valentina”.

Sveti Valentin je postao pokrovitelj zaljubljenih u 14. veku i to prvo u Engleskoj i Francuskoj. Postoje mišljenja da je Sveti Valentin zamenio kult boginje Junone, koja je slavljena istog dana i bila u starom Rimu zaštitnica porodice i braka, zbog čega se tog dana ženama poklanjalo cveće.

Dan zaljubljenih

Stručnjaci procenjuju da 14. februara čak 10 miliona devojaka bude zaprošeno širom sveta i da se većina parova venča u roku od nekoliko meseci.

Ovo je najkomercijalizovaniji praznik na svetu i tada “cveta” posao u cvećarama i prodavnicama čokolade i slatkiša, a istraživanja pokazuju da čak 78 odsto muškaraca poklanja crvene ruže i čokoladice.

Na dar zaboravi 37 odsto muškaraca, dok čak polovina žena smatra da su cveće i bombonjere samo odraz nemaštovitosti i potpuni kliše.

Ipak, neka istraživanja pokazuju da je Dan zaljubljenih za mnoge mnogo stresniji od ostalih dana (naročito za samce), a prema statistikama posle ponedeljka, Dan zaljubljenih je “najgori dan” za čak 37 odsto ispitanika.

Za sve one koji su iskreno zaljubljeni ovo je samo još jedan dan u godini ispunjen ljubavlju i pažnjom.

Jelena Bošković

Similar Posts