Jedina rudarka u srbiji

Jedina rudarka u Srbiji Mira Krdžić iz Ušća.

Jedina žena rudar u Srbiji Mira Krdžić iz Ušća više od dvadeset godina je svakog radnog dana silazila u doboke jame Ibarskih rudnika Baljevac, predvodeći kao šef smene i po četrdesetak muškaraca.

Zajedno zarađuju hleb sa sedam kora, radeći rudarski posao, jedan od najtežih na svetu. Susret sa ovom ženom u ušćanskom parku pun je iznenađenja. Prišla je nežna plavuša negovanih ruku i uz dobrodošlicu, sada u rudarskoj uniformi, pozvala da zajedno odu u jamu Tadenje, gore visoko u brdu, da upoznaju njene kolege.
„Da vidite gde sam provela dvadeset godina svog života i rada“.

“Moj život je jednostavno vezan za rudnike, jer je i moj muž Božidar bio rudar i dve godine je već penziji, a imamo sina mašinskog inženjera i kći koja je završila Višu medicinsku školu“.

Jedina rudarka u Srbiji

„Bez obzira na tri smene u kojima sam radila u tami rudarske jame, uz sve redovne kućne poslove, uvek sam volela da izgledam lepo i uredno. Niko ko me prvi put sreće nije verovao da sam rudarka“.

U punoj opremi, Mira Krdžić u srce rudnika ulazi kao u svoju kuću, a u punoj tami sigurnim koracima hrli prema grupi rudara. Dočekuje ih, u oknu u kome je jako hladno zbog strujanja vazduha prouzrokovanog provetravanjem.

„Zemljina utroba je to i nikada se ne zna, ali hvala Bogu uspevali smo da saniramo i vatru i curenje gasa, mada nije bilo lako. Uostalom pamtim samo lepe stvari i u životu uvek idem napred”.

“Sama sam se izborila za radnu ravnopravnost o kojoj se mnogo govori, i verujem da to svaka žena može da učini ukoliko veruje u sebe. Mnogo sam želela da budem rudar i bila sam presrećna kada su mi to i dozvolili.

Jedina rudarka u Srbiji

Mira Krdžić je rođena u Ušću i završila je srednju Rudarsko tehničku školu. Od ukupno trideset godina radnog staža, samo godinu je radila u administraciji, a sve ostalo kao jamski radnik, što se ni sada nije promenilo. Naime, ona već neko vreme radi na poslovima dispečera sa obavezom silaska u jamu, jer to radno mesto podrazumeva brigu o rudarima, kao i tehničkim uslovima njihovog rada i opstanka u jami.

Mira kaže da je upravo to i raduje, jer su rudari Ibarskih rudnika Baljevac, njena druga porodica.

„I kada bih se ponovo rodila, opet bih izabrala ovaj posao, jer ga zaista volim i duboko poštujem ljude koji ga rade. Verujte, nije lako, ali biti rudar znači zaista nešto veliko, jer je to posao koji zahteva i mentalnu i fizičku spremnost, a ja sam žarko želela oduvek da ga radim”.

Similar Posts