Problemi pri dojenju

Uspešno dojenje zahteva pripremu dojki još tokom trudnoće, a po porođaju ovladavanje tehnikama masaže dojki i izmlazavanja mleka. Majke treba da se upoznaju sa pravilnim položajima pri dojenju, kao i sa pravilnim postavljanjem i pripajanjem odojčeta na dojku. Osim toga za majke je značajno da prepoznaju nastanak problema koji će onemogućiti dojenje.

Majčino mleko

Problemi pri dojenju su sledeći

PREPUNjENOST DOJKI

Prepunjenost dojki je pojava kada se u dojkama stvara veća količina mleka koje dete ne može da isisa ili neadekvatno isisa. Na tako uvećanu dojku, zategnute i sjajne kože, bradavica tvrdih i ravnih ili uvučenih, odojče se teško pripaja.
Mama, u datoj situaciji dojke treba često i potpuno prazniti. Pre podoja na dojke stavljati tople obloke i izmlazavati ih, proveriti da li se odojče pravilno postavlja na dojku, a posle podoja stavljati hladan oblog.

BOLNE BRADAVICE I NAPRSLINE

Bradavice mogu da budu crvene, bolne i ispucale. To je najčešće posledica nepravilnog položaja odojčeta pri sisanju ili sora.
Mama, prvo proverite i promenite položaj deteta u toku podoja a nakon podoja bradavice i areole namažite poslednjim kapima mleka. Ako je bradavica jako oštećena i krvari, dan dva tu dojku samo treba izmazati i to mleko davati detetu kašičicom a nastaviti podoj iz druge dojke.

MLEČAC (soor)

Mlečac je gljivična infekcija slozokože usne duplje odojčeta, koja se može preneti tokom sisanja na majčine grudi. Bradavice i areole postaju crvene, sjajne, zategnute, osetljive na dodir uz osećaj peckanja i žarenja pri završetku podoja. Odojče na sluzokoži usta i jezika ima bele fleke i naslage.
Mama, prva pomoć je brisanje sluznice usne duplje prokuvanim blagim rastvorom sode bikarbone. Potrebno je obratiti se lekaru radi pregleda i terapije.

UPALA MLEČNIH ŽLEZDA (Mastitis)

Ako se prepunjene grude redovne ne prazne, dolazi do blokade kanala i sledstveno tome zapaljenja mlečnih žlezda. Tada dojka ili deo dojke postaje otečen, crven, topao i bolan a javljaju se i opšti simptomi kao: malaksalost, glavobolja i skok temperature majke.
Mama, ovo stanje zahteva pregled lekara i eventualnu primenu antibiotika. Važno je znati da treba nastaviti sa dojenjem deteta i izmlazanjem dojki.

NEDOSTATAK MLEKA

Retke su situacije da majka nema dovoljno mleka.
Mama, savetujemo češće podoje, primenu toplih obloga na dojke pred podoj, u popodnevnim satima kraći odmor ili san, kao i obroke bogate hranljivim supstancama i vitaminima.

BOLESTI I DOJENjE

Retke su situacije u kojima majke ne mogu da doje svoju decu. One su uglavnom vezane za tešku bolest majke ili tešku bolest ili nezrrelost deteta.
Prevremeno rođeno dete pored majčinog mleka, koje se izmlaza, zahteva dodatnu ishranu.
Ne savetuje se dojenje majkama koje koriste: citistatike, radioaktivne lekove, antitireoidne i druge.

BOLESNA MAJKA I LEKOVI

Upotreba lekova tokom dojenja se procenjuje u svakom pojedinačnom slučaju i zavisi od starosti deteta, koristi za majku i posledica po dete. Kada bolest majke zahteva, dozvoljena je upotreba penicilinskih preparata, analgetika, antituberkulotika, antacida, branho-dilatatora i dr. Poželjno je izbegavati dojenje u vreme maksimalne koncentracije leka u krvi majke i uzimati lekove posle dojenja ili pred spavanje.

Similar Posts