Mladenci – mladenčići – Praznik mladih bračnih parova

Mladi bračni parovi koji su se venčali posle 22. marta prošle godine danas slave Mladence. Na današnji dan njihov dom posećuju članovi porodice i prijatelji i daruju ih poklonima.

Domaćice se bude rano i pripremaju svečanu posnu trpezu, ali i specijalne slatke kolačiće – mladenčiće.

Hrana koja se priprema treba da bude posna, zbog zdravlja i napretka dece mladih supružnika. Takođe, najstariji članovi porodice kažu da se u njihovo vreme za Mladence jeo med, kuvana kopriva i zelje, kako bi se očistila krv.

Ipak, najpoznatiji, najočuvaniji i najviše poštovan običaj za Mladence jeste da žene ustaju rano i mese kolačiće od pšeničnog brašna. Oni su u narodu poznati kao mladenčići i simbolizuju dug, srećan i sladak bračni život. Simbolično, mladenčići se premazuju medom i nude svim gostima koji toga dana dolaze u kuću mladog bračnog para.

Mladenci – mladenčići

Za Mladence se obično mesi 40 mladenčića, jer se 22. marta crkva priseća 40 vojnika u gradu Savastiji. Oni su 320. godine, za vreme cara Likinija, prešli u hrišćanstvo, uprkos njegovoj izričitoj zabrani. Zbog svoje vere, hrišćanski vojnici bili su pogubljeni.

Proslavom ovog čina baš na današnji dan, crkva ukazuje na to da bi supružnici trebalo jedno drugom da budu verni, baš kao što su stradali vojnici bili verni Hristu, ali i na to da ljubav među supružnicima ne bi smelo da savlada nikakvo iskušenje.

Recept za mladenčiće

Sastojci:

Pola kilograma mekog pšeničnog brašna
1 svež kvasac
2 kafene kašičice šećera
1 kafena kašičica soli
200 ml tople vode
50 ml ulja
Izrendana kora pomorandže
med
suvo grožđe, karanfilići, orasi, lešnici ili čokolada

Priprema:

Umesiti testo od brašna, vode, kvasca, šećera, ulja, pomorandžine kore i soli.
Ostaviti ga da odstoji pola sata, a zatim ga rastanjiti na debljinu od 0,5 cm i napraviti 40 pogačica (možete ih vaditi čašom ili odgovarajućom modlom).

Kolačiće poređati u pleh i sačekati da narastu.
Peći ih 20-ak minuta, a zatim izvaditi i premazati medom dok su još topli.
Po želji, mladenčiće možete ukrasiti suvim grožđem, karanfilićem, mlevenim orasima, lešnicima ili čokoladom.

Similar Posts